Već tradicionalno Zajednica športskih udruga Grada Đakova i Grad Đakovo svake godine nagrađuju najbolje sportaše, sportašice, sportske kolektive i sportske radnike za proteklu godinu. U Hrvatskom domu kulture u utorak 15. ožujka proglašeni su najbolji u 2021. godini. Prosudbena komisija u sastavu: Goran Pataki, Franjo Mandarić, Mato Veselinović, Pavo Cindrić i Miroslav Klepo donijela je odluku o najboljim sportašima Grada Đakova u 2021. godini. Nagrade pojedincima i kolektivima dodjeljivali su: Mato Veselinović, predsjednik Nogometnog središta Đakovo, Pavo Cindrić, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Đakova, Antun Galić, zamjenik gradonačelnika Grada Đakova, Miroslav Klepo, pročelnik Ureda gradonačelnika, Marin Mandarić, gradonačelnik Grada Đakova i Goran Pataki, predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Đakova.

Na svečanosti dodjele sve prisutne goste, sportaše i sportske djelatnike u ime organizatora pozdravio je Goran Pataki, predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Đakova. U ime Grada nazočnima se obratio gradonačelnik Marin Mandarić zahvaljujući se svim sportašima i sportskim kolektivima koji su svojim nastupima promovirali Grad Đakovo. Osim toga, gradonačelnik zahvalio se i svim volonterima iz sportskih udruga koji su pomagali Stožeru Civilne zaštite u kriznim trenutcima vezanim uz pandemiju , korona virusa. Tu se još jednom potvrdila sinergija Grada i Zajednice športskih udruga Grada Đakova. Prvi čovjek grada istaknuo je da će sljedeće razdoblje biti renesansno za đakovačku sportsku infrastrukturu jer se očekuju značajna sredstva iz fondova Europske unije. Osim toga, gradonačelnik Mandarić istaknuo je i odličnu suradnju sa Županijom osječko-baranjskom ponudivši svu pomoć oko županijske nominacije za Europsku regiju sporta. I na kraju obećanje da će Grad Đakovo, kao i do sada, osigurati potrebna sredstva za razvoj đakovačkoga sporta.

Svečanost proglašenja najboljih sportaša, sportašica i sportskih kolektiva započela je promotivnim filmovima o nominiranima koje već desetljećima priprema Zlatko Mesić.

U konkurenciji Mladih nada nagrade su dobili: Franko Perković, Kuglački klub Fortuna, dvostruki prvak Hrvatske u kuglanju za pomladak (prvak Hrvatske do 11 i 12 godina), Dora Belvanović, Teniski klub Đakovo, državna reprezentativka do 12 godina i Sara Zrinušić (Atletski klub „SLA Ante Perić“) pobjednica mnogih utraka diljem Slavonije i Baranje i sudionica kadetskoga Prvenstva Hrvatske.

U nominaciju najboljih sportašica ušle su: Josipa Radoš (Odbojkaški klub Đakovo), Ivna-Marija Ćorić (Konjički klub Đakovo) i Ela Đelatović (Ženski rukometni klub Đakovo). Najbolja sportašica Grada u 2021. godini je Ela Đelatović.

Neprikosnoveni sportaš grada Đakova je i ove godine Andrej Kedveš, član Kickboxing kluba „BLitz“, prvak Hrvatske u svojoj disciplini i jedini đakovački sportaš s prvom kategorijom Hrvatskoga olimpijskoga odbora. Osim njega, nominirani sportaši su: Krešimir Klepo (Rukometni klub Đakovo) i Adriano Genda (Teniski klub Đakovo).

Dvije su ženske ekipe ravnopravno konkurirale za najbolju žensku ekipu. Obje se trenutno žestoko bore za ulazak u prvu ligu. To su članice Kuglačkoga kluba Đakovo i Odbojkaškoga kluba Đakovo. Uz njih, nominirane su i mlade članice Atletskoga kluba „SLA Ante Perić). Najbolja ženska ekipa u 2021. godini je Kuglački klub Đakovo.

U muškoj konkurenciji najboljih klubova našli su se: Rukometni klub Đakovo, Nogometni klub Hajduk iz Širokoga Polja i Košarkaški klub Đakovo. Po drugi puta zaredom najbolji muški kolektiv je Rukometni klub Đakovo.

U kategoriji najboljih trenera titula je pripala Domagoju Perliću, treneru Rukometnoga kluba Đakova koji je svoju sportsku karijeru započeo u Karate klubu Đakovo, a nakon toga, uslijedila je bogata igračka, međunarodna karijera, a u posljednjih nekoliko godina i trenerska u svom matičnom klubu u Đakovu.

Sportska zajednica Osječko-baranjske županije već tradicionalno dodjeljuje nagradu za izniman doprinos razvoju i promociji sporta u Gradu Đakovu. Ovogodišnja nagrada pripala je legendi karate sporta Ivanu Stoiću Čarliju. Dugogodišnji sportaš, vlasnik crnoga pojasa peti dan i dugogodišnji trener kroz čije su trenerske ruke prošle mnoge generacije vrhunskih đakovačkih karataša punih je pedeset godina član Karate kluba Đakovo koji će ove godine obilježiti obljetnicu postojanja. Osim sportskih rezultata, Čarli je i dugogodišnji darivatelj krvi koji se može pohvaliti s više od 130 humanitarnih akcija. U svojoj kratkoj izjavi posebno su ostale upečatljive riječi: Moja najvažnija misija u sportu je, da osim što su moji učenici postali odlični sportaši, ali su i postali dobri ljudi, građani. Nagradu -županijske Sportske zajednice uručio je tajnik Dubravko Ižaković.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo