S posebnim zadovoljstvom najavljujemo Vam pokladnu manifestaciju 25. ”ĐAKOVAČKI BUŠARI” koja će se održati 16. veljače 2019. godine.

I ove godine organizatori 25. ”ĐAKOVAČKIH BUŠARA” su Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova.

Đakovački bušari po 25. puta oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice našega grada, a mi Vas kao medijski pokrovitelji pozivamo da budete dio bušarske povorke i pokladnog veselja.

Sama manifestacija se sastoji od Pokladnog gastro festa – ”Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu” i ocjenjivanja i degustacije kobasice (u dopodnevnim satima) te centralnog događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke (u popodnevnim satima) – 16. veljače 2019. Ove godine na Pokladnom Gastro festu očekuje se rekordan broj izlagača tradicionalnih slavonskih proizvoda.

Centralni događaj će se održati u subotu, 16. veljače 2019. godine. Povorka će se kretati od Starog DVD-a – prostorija KUD-a ”SKLAD” u ulici Matije Gupca 30 (okupljanje skupina) kroz gradsko Korzo do Trga dr. Franje Tuđmana gdje se povorka zaustavlja da bi gradonačelnik Đakova predao bušarima vlast u gradu i gdje će biti kratko predstavljanje grupa. Novina ove godine je da dječje skupine nakon Pokladne povorke odlaze u DVD Đakovo gdje će se održati Dječja pokladna zabava i dodjela priznanja nagrađenim dječjim skupinama, a odrasle skupine se kreću prema Vijencu kardinala Alojzija Stepinca gdje će biti postavljen Pokladni šator u kojemu će se održati koncerti, te dodjela priznanja nagrađenim odraslim skupinama i pojedincima.

Prilikom prigodnog programa održati će se i dodjela nagrada za najbolje maske u kategorijama: Dječji vrtići, predškolska skupina, obrazovna skupina, skupina odraslih, najveselija skupina, najoriginalnija muška maska, najoriginalnija ženska maska, najbolja tradicijska maska – odrasli, najbolja tradicijska maska – dječja i najoriginalnija moderna maska.

Dana 17. veljače 2019., održati će se pokladno jahanje u Širokom Polju.

U pokladnoj povorci 25. Đakovačkih bušara očekuju se skupine iz čitave Republike Hrvatske – Solin, Zagreb, Primošten, Opatija, Grobnik, Mune, Turčišće, Karlovac, Repušnica, Sveti Petar Orehovec te iz Mađarske (Mohač) i Bosne i Hercegovine (Tomislavgrad). Sastavni dio pokladne povorke su i konjanici s pokladnim jahanjem.

Pozivamo Vas da svojim sudjelovanjem uveličate ovu najveću karnevalsku manifestaciju istočne Hrvatske. Dobrodošli u Đakovo, srce Slavonije!

plakat_busari_2019_jpg

Izvor: TZ Đakovo