[1.7.2023.] Program 57. Đakovačkih vezova za subotu 1. 7. 2023. godine pogledajte u nastavku, a cjelokupni program 57. Đakovačkih vezova pogledajte ovdje.

STEM tradicija – Lego radionica

U suradnji s Klubom „Kockica“ koji i ove godine vesele i male i velike svojim impresivnim uratcima od Lego kockica, povezuje se baština i moderna aktivnost. Velik broj motiva na tradicijskom tekstilu (narodnim nošnjama, otarcima, ponjavama i ponjavcima) u osnovi su geometrijski likovi ili geometrizirani biljni i životinjski oblici. Spojit će se tako figurativno i logičko razmišljanje s motoričkim vještinama potrebnim za slaganje Lego kockica – a sve to obojano baštinom i vezovskom tradicijom.

Radionice tradicijske kulture za odrasle

Tema radionice koja će se održati u prostorijama KUD-a „SKLAD“ je uređenje ženskog djevojačkog oglavlja paorskog i graničarskog dijela Đakovštine – knedle i cupa odnosno oglavlja koje su djevojke nosile prije svoje udaje. Cilj radionice je edukacija članova kulturno-umjetničkih društava s područja Đakovšrine u spektru tradicijskog spremanja i prijenos znanja s generacije na genereraciju. Kazivačice su Kaja Šarčević i Evica Blažinkov. Organizatori radionice su SAKUD Đakovštine i Folklorni odbor Đakovačkih vezova.

Edukacija voditelja folklornih skupina

Za voditelje folklornih skupina iz Đakovštine (a i šire) pripremljena je edukacija koja će se sastojati od dva dijela. U prvom dijelu će se, u formi tribine, otvoriti dijalog između etnološke struke i foklornog amaterizma. Etnolozi dr.sc. Tvrtko Zebec, s Instituta za etnologiju i folkloristiku, te Marija Gačić, iz Heritage Chaser – Platforme za primijenjenu etnologiju, razgovarat će o trenutnim stanjima, trendovima, problemima i perspektivama folklorne scene. Uz aktivno sudjelovanje prisutnih voditelja folklornih skupina, očekuje se živa rasprava, ugodan dijalog i konkretne zaključke o potrebama i smjerovima folklora u Đakovštini. Edukacija se nastavlja kroz stručno predavanje etnologinje Marije Gačić.

Festival “Baština djeci”

Festival “Baština djeci” primjer je suvremenog pristupa baštini i dječjem stvaralaštvu u kontekstu tradicijske kulture. Produkcija festivala temelji se na shvaćanju baštine kao suvremenog procesa kojeg kreiramo mi sami. Festival se svojim prvim točkama povezuje s temom Vezova 2023. Svi se momci oženiše pa će tako učenice Arija Đakovo izvesti svatovac na električnim gitarama. Program se nastavlja nastupom dječje skupine KUD “Tomislav” Donji Andrijevci, koji prikazuju dječju igru svatova. Prva gostujuća skupina na festivalu su „Čerišnjice“ iz FD OTOČAC , GPOU-e Otočac, koje izvode dječje igre iz svoga kraja, a razgovaraju na karakterističnoj ličkoj čakavici. Drugi gosti su djeca iz folklornog ansambla Igrice Néptáncegyüttes iz Mađarske.  U programu ćemo vidjeti i 4 kratka igrokaza i recitacije u izvedbi učenika Osnovne škole Josipa Antuna Čolnića iz Đakova te područnih odjela iz Kuševca i Širokog Polja. Glazbena radionica Klasan predstavit će nam vještinu sviranja na tamburi samici – jedno od nacionalnih kulturnih dobara, a jazz dance sekcija Kud “Sklad” Đakovo suvremenim plesom će nam pokazati kako tradicijska kultura može biti inspiracija za mdoerno kreativno izražavanje. Festival završava zajedničkom izvedbom bećarca – naše najpopularnije baštine, koja je upisom u UNESCO postala i baština čovječanstva.

Folklorni koncert KUD-a Tena „Tena i gosti”

Koncert “Tena i gosti” održava se u sklopu Đakovačkih vezova kao novododani folklorni program, uz tradicionalne godišnje koncerte reprezentativnog ansambla “Slavonske kraljice” i dječjih skupina te zajedničkog božićnog koncerta.

Na koncertu “Tena i gosti” publika će moći vidjeti desetak različitih koreografija u izvedbi Slavonskih kraljica, Dukata i Veterana KUD-a “Tena”  te osječkog hrvatskog kulturnog društva “Osijek 1862”.

Program će obuhvatiti brojne običaje, plesove i pjesme iz istočne i središnje Hrvatske.

Izvor|Foto: Đakovački vezovi