Prije 170. godina u Đakovo je na poziv biskupa Strossmayera došao i tu ostao Luka Botić (Split 1830. – Đakovo 1863.), hrvatski romantičarski pjesnik i političar, a njemu u spomen održava se tradicionalna kulturna manifestacija 13. Dani Luke Botića od 18. kolovoza 2022. do 22. kolovoza 2022. u Kaštelima (Splitsko-dalmatinska županija) i Đakovu (Osječko-baranjska županija).

Manifestacija nadahnuta Botićevim životnim i stvaralačkim tragovima na poseban način povezuje hrvatski jug i sjever, županije Splitsko-dalmatinsku i Osječko-Baranjsku, Slavoniju i Dalmaciju, ali i hrvatske umjetnike i znanstvenike iz Hrvatske s onima izvan Hrvatske.

Manifestacija započinje 18. kolovoza u Kaštelima u Dvorcu Vitturi, a završava na Botićev smrtni dan u Đakovu 22. kolovoza 2022. Organizatori manifestacije su Đakovački kulturni krug i Udruga za revitalizaciju sela Opor-Botići iz Kaštela, a suorganizatori pojedinih događanja su Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera Đakovo, Brodski kulturni krug iz Slavonskog Broda, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica (Srbija), Panonski institut Pinkovac (Austrija), Rock klub King Đakovo i Acumen, Zagreb. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjska županija, Grad Đakovo i Grad Kaštela. Manifestacija se održava na pet različitih mjesta u Kaštelima i Đakovu, u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta 2022. i Đakovačkog ljeta 2022.

13. Dani Luke Botića okupit će šezdesetak sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Mađarske. U sklopu manifestacije bit će održano petnaest različitih programa, ponajprije dva okrugla stola na temu Zadarskih studentskih formacija Luke Botića te 170. obljetnice od Botićeva doseljenja u Đakovo, koji će iznijeti nova saznanja i nova tumačenje života i djela ovog velikog hrvatskog romantičarskog pjesnika i političara. U skladu s botićevskom koncepcijom kulturnog povezivanja Dalmacije i Slavonije u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera otvorit će 22. kolovoza 2022. izložba Zdravka Ćosića Mediteranski motivi panonskog slikara, koja će pokazati kako je jedan tipičan akademski panonski slikar doživljavao Mediteran.

U Rock klubu King u Đakovu, 21. kolovoza 2022., nakon uvodne pjesme Luke Botića Tri muke bjeguncima, predstavit će se šest pjesnika i pjesnikinja s novim pjesničkim zbirkama objavljenim u proteklih godinu dana, a u glazbenom programu će nastupiti BestMan band iz Đakova. Dvadesetak pjesnika i pjesnikinja sudjelovat će u programu Pjesničke posvete Luke Botiću te će čitati svoje stihove. Publika će potom izabrati troje najboljih kojima će biti dodijeljena Priznanja Dana Luke Botića za 2022.

Programski najbogatiji je završni dan manifestacije koje počinje na grobu Luke Botića, gdje će izaslanstva suorganizatora te gradova Kaštela i Đakovo, položiti vijence i zapaliti svijeće i održati prigodno slovo. Nakon otvorenja izložbe Zdravka Ćosića u Spomen muzeju biskupa Strossmayera, u Kući Reichsmann na đakovačkom korzu održat će se Okrugli stol posvećen Botićevim zadarskim studentskim danima. Predstavit će se potom književni opus zadarskog umjetnika Tomislava Marijana Bilosnića, čime će se nastaviti po Botiću započete veze, a Robert Hajszan iz Austrije predstavit će prvi Panonski katalog, koji izdaje Panonski institut iz Pinkovca.

Završni program posvećen je predstavljanju novoga romana Božice Brkan Privremeno neuporabljivo (Acumen, Zagreb 2022.).

Dane Luke Botića i ove godine prati Časopis Botić/Zbornik Dana Luke botića, koji u svom šestom izdanju donosi oko 220 stranica različitih tekstova. Teme broja su dvije obljetnice: 125 godina smrti Ilije Okrugića Srijemca i 170. obljetnica dolaska Luke Botića u Đakovo, a valja izdvojiti i tematski blok posvećen ove godine preminulom Josipu Paladi (Marina kod Trogira 1835,- Prigorje Brdovečko 2012.), dugogodišnjem suradniku Dana Luke Botića koji ja kao malo koji hrvatski književnik biografijom i djelom povezao sve hrvatske krajeve. Osim Zbornika, manifestacija će objaviti katalog izložbe slika Zdravka Ćosića.

Izvor/foto: Đakovački kulturni krug