U organizaciji Grada Đakova, Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine i braniteljskih udruga jučer je održana manifestacija “Da se ne zaboravi”, u spomen na sve civilne žrtve Domovinskog rata i poginule hrvatske branitelje. U svojstvu izaslanika Predsjednice Republike vijenac je kod spomenika poginulim braniteljima na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca, među ostalima, položio osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

– Moderna hrvatska država počiva na temeljima Domovinskoga rata, na temeljima svih onih koji su dali svoj život, kako civili tako i branitelji, koji su svoju krv prolili da bismo danas imali Hrvatsku kakvu imamo. Svakako je zadaća svih nas da Hrvatsku napravimo boljim mjestom za život, posebno mladih generacija koje traže posao, koje završavaju škole, koje nažalost i odlaze izvan zemlje tražiti bolji život negdje drugdje. Puno puta sam rekao i ponovit ću, mada i prvi put kad sam to rekao nije to bilo shvaćeno onako kako sam želio: Nema bolje države za život od Hrvatske i nigdje neće biti lijepo kao što nam može biti u Hrvatskoj. Naravno da moramo uložiti još više truda da nam bude bolje, izjavio je župan Anušić za lokalni radio.

Za sve je žrtve misa zadušnica služena u župnoj crkvi Svih svetih, a u prigodnom su glazbeno-scenskom programu sjećanja, upriličenome u Centru za kulturu, pročitana imena i prikazane fotografije više od stotinu poginulih branitelja i civila sa širega područja Đakovštine. Nastupili su polaznici Glazbene škole Arija, MPS Bećarine i TS Zvona.

Predstavljen Odbor za branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata

Ovogodišnja je manifestacija “Da se ne zaboravi”Gradu poslužila i kao povod za predstavljanje novoosnovanog Odbora za branitelje i civilne žrtve Domovinskoga rata, koji čine predstavnici deset baniteljskih i civilnih udruga. Predsjednik je Damir Kovačević, zamjenik Igor Švraka, a tajnik Nenad Bunoza.

– Odbor je savjetodavno tijelo Grada i gradonačelnika u vezi braniteljske populacije, njihove problematike, kao i problematike udruga civilnih žrtava Domovinskog rata. Do sada je rad braniteljskih udruga pratila rascjepkanost, pa je poruka da su sve one potekle iz jednoga rata, a da su svi branitelji bili pripadnici jedne pobjedničke vojske, rekao je gradonačelnik Marin Mandarić. Misija je Odbora, koji broji 12 članova, zaštita prava branitelja, civilnih žrtava i njihovih obitelji, kao i suradnja Grada s ovim udrugama u programima skrbi i drugome.

– Grad je prepoznao naše probleme koje smo sada, osnivanjem Odbora, stavili na višu razinu, rekao je predsjednik Kovačević. Ivica Slišković, koji je u Odbor ušao iz redova gradskih vijećnika, poručio je da mlade generacije treba odgajati poučavajući ih da suvremena hrvatska država počiva na vrijednostima Domovinskog rata.

Danijel Geošić, foto: OBŽ