Ove godine Zagreb Film Festival doputovat će u gradove diljem Hrvatske donoseći tako izbor iz glavnog ZFF programa, ZFF filmske trenutke i ZFF festivalsku atmosferu u 16 kina i tako obilježiti 16 godina svojeg postojanja.

Nezaobilazno odredište gradskih filmofila i poklonika kulture i umjetnosti, Zagreb Film Festival, održat će se po šesnaesti put od 11. do 18. studenog na poznatim lokacijama: kino Europa, kino Tuškanac, MSU, F22 – Nova akademijska scena, dvorana Müller, uz dvije nove: KUC Travno i NS Dubrava, ali i na čak 15 drugih lokacija diljem Hrvatske.

Velika novost nadolazećeg festivalskog izdanja njegovo je geografsko širenje u okviru programa ZFF putuje. ZFF tako ove godine stiže u čak 16 hrvatskih gradova, među ostalim: u Zagreb, Veliku Goricu, Samobor, Pulu, Split, Hvar, Dubrovnik, Varaždin, Ivanec, Koprivnicu, Bjelovar, Daruvar, Slatinu i Đakovo.

Poznata su tri dugometražna naslova iz ovogodišnje utrke za Zlatna kolica koje će, paralelno sa zagrebačkom, gledati publika u kinima diljem Hrvatske: sa svojim novim filmom, Halla ide u rat, ZFF-u se vraća Benedikt Erlingsson, redatelj islandske seoske romanse O konjima i ljudima koja je na 12. ZFF-u nagrađena posebnim priznanjem. Junakinja ove uvrnute akcijske komedije svojevrsna je ženska verzija Don Quijotea, seoska ekološka aktivistica koja naoružana lukom i strijelom juriša na lokalnu industriju aluminija. Film je islandski kandidat za Oscara, a nominiran je i za nagradu LUX, koju dodjeljuje Europski parlament.

Brazilsko-urugvajski Voljeni redatelja Gustava Pizzija, premijerno prikazan na Sundanceu, topla je ljudska drama o kaotičnom životu brazilske srednjoklasne obitelji, a britanska romantična komedija Stari momci u režiji Tobyja MacDonalda moderna je varijacija priče o Cyranou de Bergeracu s Alexom Lawtherom u glavnoj ulozi (Imitation Game, Black Mirror, The End of the F***ing World).

Također, u svojem putovanju ZFF nudi filmske trenutke i za najmlađe te ih pozivamo da nam se pridruže na filmu Amelie u bijegu redatelja Tobiasa Wiemana i da zajedno osvojimo planinu na putu do Amelieinog ozdravljenja, ali i raznih dogodovština i stvaranja predivnog prijateljstva s dječakom kojeg usput upoznaje.

Projekcije u Đakovu:

VOLJENI / LOVELING / BENZINHO
Gustavo Pizzi / 2018 / Urugvaj / 95′

Ova brazilska humorna drama donosi perspektivu tople i posvećene majke četvero djece koja se suočava s, većini roditelja dobro poznatim, sindromom napuštenog gnijezda. Redatelj Gustavo Pizzi gradi toplu i čudesno univerzalnu ljubavnu priču koju nam prezentira neuobičajenim, ali tako prirodnim i poznatim načinom od niza emocija sredovječne majke koje osjeća prema svojoj obitelji. Film je nominiran za glavnu nagradu žirija na Sundance film festivalu 2018. gdje je premijerno i prikazan.

Raspored projekcija:
16.11. petak u 17.30 sati
18.11. nedjelja u 20.00 sati

STARI MOMCI / OLD BOYS / OLD BOYS
Toby MacDonald / 2018 / Velika Britanija / 90′

U školi za dječake, život trapavog štrebera Ambersona okrene se naglavačke kada stigne kći novog francuskog učitelja. Asistirajući sportski talentiranom i popularnom učeniku u pripremanju romantičnih “zamki” za djevojku, sam pada u jednu i polako shvaća da je na nepovratnom putu zaljubljenosti. Inspiriran klasičnom “Cyrano de Bergerac” izvedbom Edmonda Rostanda, film je dugometražni redateljski debi redatelja Tobyja MacDonalda.

Raspored projekcija:
15.11. četvrtak u 17.30
16.11. petak u 20.00 sati

HALLA IDE U RAT / WOMAN AT WAR / KONA FER Í STRÍKð
Benedikt Erlingsson / 2018 / Island / 101′

Male, osobne ratove vodimo svakodnevno. Hallu, voditeljicu zbora, pratimo u jednom njenom „ratu“ koji objavljuje lokalnoj industriji aluminija, prijetećoj ekološkoj bombi u islandskom gorju. I dok ona „pobjeđuje“ opetovano oštećujući žice za napajanje uspješno uzmičući naporima policije da ju uhvati, stiže joj već pomalo zaboravljen pozitivno riješen zahtjev za usvojenjem djevojčice iz Ukrajine. Ove intimne „ratne prilike“ pratimo na vrlo komičan i topao način uz puno islandske folklorne muzike.

Raspored projekcija:
15.11. četvrtak u 20.00 sati
17.11. subota u 20.00 sati

AMELIE U BIJEGU / AMELIE RENNT
Tobias Wieman / 2017 / Njemačka / 97′

Što biste sve napravili da ozdravite, a što da pobjegnete od napornih roditelja koji vas svojom brigom i tetošenjem svakodnevno podsjećaju da ste bolesni? Amelie živi u Berlinu, boluje od astme i poprilično je tvrdoglava djevojčica. Nakon jednog teškog napadaja, mora na rehabilitaciju u polikliniku koja se nalazi u brdima u Južnom Tirolu. No dani koji se vrte oko terapije i bolesti koju ne podnosi, dovode ju do ludila i Amelie odlučuje da ide gore – osvojit će najveće brdo što prema legendi donosi ozdravljenje. Na putu sretne Bartholomewa i nakon početnih razmirica između njih dvoje, Amelie shvaća da je Bart puno zanimljiviji nego što je mislila. Ovo je priča o odrastanju, o dječjem nošenju sa životom, o stvaranju predivnog prijateljstva. Ovaj film za najmlađu publiku premijerno je prikazan 2017. na Berlinaleu i do sada je osvojio 14 nagrada.

Raspored projekcija:
17.11. subota u 17.30 sati
18.11. nedjelja u 17.30 sati

Cijena ulaznice: 15 kn
Ulaz na projekciju dječjeg filma Amelie u bijegu je besplatan.

Izvor: Centar za kulturu Đakovo