Prvi događaj bio je književni susret s autoricama Milicom Vučković i Monikom Herceg te prevoditeljicom Marinom Veverec. Realiziran je 23. travnja 2023. u čitaonici Gradske knjižnice Đakovo, a moderirale su ga Anđelka Blažević (GKČ) i Marta Džaja (ARLA). Knjige koje su bile u fokusu (“Lovostaj” Monike Herceg i “Smrtni ishod atletskih povreda” Milice Vučković) pokrenule su važan kritički dijalog o temama koje zaokupljaju autorice u njihovom književnom radu. Susret je trajao više od dva sata, a nakon razgovora posjetitelji i posjetiteljice mogle su razmijeniti knjige i neformalno se družiti uz prigodni domjenak.

Drugi događaj bio je književni susret s autoricama Suzanom Matić i Norom Verde, mjesto događanja opet je bila čitaonica Gradske knjižnice, a realiziran je 28. travnja 2023. Moderatorice su i ovaj put bile Anđelka Blažević i Marta Džaja. Osim toga program je obogaćen i čitanjem gimnazijalke Lore Ćurić koja je otvorila program čitanjem priče Suzane Matić. I ovoga puta u neformalnom se dijelu programa moglo razmijeniti knjige i družiti uz domjenak. Kao i na prvom događaju, posjetitelji su mogli pregledati fanzine nastale nakon prethodno realiziranih izdanja istog projekta.

Treći događaj uslijedio je 18. srpnja 2023. Nakon promocija knjiga i susreta s četiri autorice i jednom prevoditeljicom, program je preusmjeren na praktični dio. Naime, sadržaj trećeg susreta bilo je predavanje i radionica kreativnog pisanja “Kako početi?” s Ivanom Bodrožić. Autorica je s prisutnima razgovarala o važnim pitanjima vezanim uz proces pisanja (Odakle crpite inspiraciju? Kako nastaje književni lik? Koja je razlika između života i književnosti? Kako početi?), ilustrirala je svoje inspirativno predavanje čitanjem priče, a u završnom dijelu susret je poprimio interaktivni karakter. Svatko je dobio priliku predstaviti se te s autoricom prokomentirati tekstove na kojima radi i po potrebi postaviti pitanje. Radionica je bila vrlo inspirativna, informativna i kvalitetno realizirana, što je rezultiralo zadovoljstvom posjetitelja.

Četvrti događaj bila je druga radionica kreativnog pisanja, održana je u Caffe baru Jazz 28. srpnja kao zadnji dio projekta. Radionicu je vodila Marta Džaja, potaknuta i ohrabrena sudjelovanjem na brojnim radionicama tijekom zadnjih desetak godina. Među voditeljima tih radionica bili su, primjerice, Staša Aras, Želimir Periš, Roberto Vodanović Čopor, Ivana Bodrožić, Vedrana Pavlak, ART LAB. Na radionici “Kako razigrati kreativnost?” razgovaralo se o pisanju, sudionice su čitale, pisale, dijelile iskustva, i zabavile se radeći brojne zanimljive vježbe. Osim toga, ovaj je susret bio i prilika za razmijeniti važne informacije, gdje nešto pronaći, gdje pročitati, gdje se prijaviti. Na kraju srpnja tako je završen projekt “Ideš na promociju?”, a Udruga ARLA i voditeljica projekta Marta Džaja svima se zahvaljuju na podršci, publici na dolascima na promocije i sudjelovanju na radionicama, autoricama na kvalitetnim knjigama i zanimljivim razgovorima, Gradskoj knjižnici na suradnji i pokroviteljima na financijskoj podršci (Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Đakovo).

Izvor|Foto: Udruga ARLA