Dječji vrtić Đakovo pripremio je projekt Internet vrtić s namjerom da djeci i roditeljima pruže poticaje za zajednički rad. Svakoga tjedna objavljuju različite igre i aktivnosti za djecu, a tema ovotjednog programa je Sjena.

Sjena je površina na koju ne padaju zrake svjetlosti, a nastaje zbog toga što se svjetlosne zrake prostiru u pravcima. Kada svjetlost pada na neke prozirne tvari kao što su staklo ili voda, tada zrake svjetlosti mogu proći kroz te tvari i ne stvaraju sjenu. Drugi materijali, primjerice: drvo, metal, cigla i beton ne propuštaju svjetlosne zrake i tako rade sjenu. Znači, nakon što svjetlost padne na predmet koji nije proziran, stvara se sjena na njegovoj suprotnoj strani gdje svjetlost ne može proći. Ako uzmemo malu električnu sijalicu, ona baca oštru tamnu sjenu iza nekog predmeta jer snop svjetla dolazi iz samo jednog pravca. Ako imamo više električnih sijalica i one svijetle u pravcu nekog predmeta tada svjetlost dolazi iz raznih pravaca pa sjena tog predmeta ima nejasne rubove.

Za vrijeme sunčanog dana sjene imaju različitu duljinu u raznim trenucima dana zbog promjene položaja Sunca. Sunce se popne na svoj najviši položaj u podne, zatim se počinje spuštati. Uslijed toga se i pravac Sunčevih zraka mijenja; kako dan protječe sjene se stvaraju u različitim pravcima. Ta promjena pravca sjena upotrijebljena je u sunčanom satu te se tako može izmjeriti vrijeme.

Na poveznici možete pronaći zanimljive igre, radionice i pjesme koje djeci mogu učiniti ostanak kod kuće zanimljivijim.

Izvor: Dječji vrtić Đakovo