Svjedoci smo kako je na cestama sve više maloljetnika, koji bez prometne dozvole sjedaju najčešće na skutere i za upravljače automobila, pa čak i teretnih vozila. Na žalost, te informacije doznajemo iz rubrika crnih kronika, gdje se često spominje i utjecaj alkohola kod maloljetnika.

Najčešće roditelji ne znaju da njihov sin ili kći upravlja vozilom, iz tog razloga bitno je roditelje informirati i savjetovati na ovu temu. Ovaj informativan i koristan članak podijelite s ostalim roditeljima, jer u nastavku donosimo mišljenja i razmišljanja mladih osoba od 16 do 18 godina i načine kako možemo spriječiti vožnju vozila kod maloljetnika.

U razgovoru sa srednjoškolcima saznali smo zanimljive informacije. Nama najzanimljivija činjenica je da je od 10 ispitanika njih 6 vozilo neku vrstu motornih vozila bez znanja roditelja. Na pitanja zašto su to učinili znajući da pri tome krše zakon, odgovori su bili podjednaki, kao što su primjerice znatiželja, adrenalin, želja za vožnjom i slični odgovori. Pitali smo ih, kada bi imali mogućnost legalne vožnje automobila bi li to zadovoljilo njihove želje, od 6 ispitanika, njih 5 izjasnilo se da bi voljeli legalno voziti automobil.

Nakon razgovora sa srednjoškolcima i informacijama koje smo dobili, uputili smo se u Autoškolu Ivan iz Đakova. Pitali smo direktora Autoškole Ivan o temi o kojoj smo prethodno pisali.

Upoznati smo s tim problemom kod tinejdžera i smatramo da je potrebna prevencija, odnosno mlade je osobe potrebno informirati i savjetovati. Iz tog razloga Autoškola Ivan, pokrenula je program “Postani start vozač +16!”. Program je to koji uključuje tri sata stručnog predavanja na adresi Bana Josipa Jelačića 34, Đakovo, gdje polaznike upoznajemo s prometnim propisima te s načinom funkcioniranja automobila. Nakon teorije, polaznicima omogućujemo pet sati vožnje automobila s instruktorima naše autoškole. Vožnja se odvija u Đakovu na jednom od najvećih cestovnih poligona u Hrvatskoj”, rekao je Hrvoje Crnoja, ravnatelj Autoškole Ivan.

Hrvoje dodaje kako je cilj programa upoznavanje mladih osoba s prometnim propisima, opasnostima u prometu, prometnim pravilima, uređajima u automobilu, vožnjom automobila, zadovoljavanjem njihove znatiželje te sprječavanje protuzakonite vožnje bez važeće vozačke dozvole na prometnicama. Svi zainteresirani roditelji mogu uključiti svoje dijete u program pozivom na 099 202 4004, slanjem poruke na [email protected] ili putem Facebook inboxa.

Vjerujemo da će ovi i slični programi utjecati na smanjeni broj maloljetnika, koji bez prometne i vozačke dozvole sjedaju u vozilo i uključuju se u promet.

Maja Sajko