Đakovačka Srednja strukovna škola Antuna Horvata prijavila se na Javni poziv srednjim strukovnim i umjetničkim školama za PROMOCIJU I JAČANJE KOMPETENCIJA STRUKOVNIH I UMJETNIČKIH ZANIMANJA ZA TURIZAM u 2023. s projektom „Arheolozi Jučerašnjeg svijeta“, u suradnji s Strukovnom školom iz Vinkovaca i nizom partnerskih organizacija i škola iz Đakova. Đakovački pridruženi partneri projekta su Državna ergela lipicanaca Đakovo, Turistička zajednica Grada Đakova, Muzej Đakovštine, Osnovna škola Vladimira Nazora, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića i Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića. Odabrano je 14 projekata, a đakovačko-vinkovački projekt dobio 10.993,37 eura. Provest će u Hrvatskoj i inozemstvu do svibnja 2024.

Projekt „Arheolozi Jučerašnjeg svijeta“ realizirat će se kroz glavnu temu, nostalgiju, koja će se ponuditi kao turistički proizvod, a kao polazna točka uzelo se djelo slavnog austrijskog pisca Stefana Zweiga „Jučerašnji svijet“ te djelo njegovog prijatelja, hrvatskog pisaca Josipa Kosora, koji je dio života proveo i u Đakovu.

Od planiranih aktivnosti istražit će se zajednička tradicija Slavonije, Baranje i Srijema, na primjeru Đakova i Vinkovaca, s Austrijom, u prvom redu s Bečom i Salzburgom kao mjestima u kojima je živio i stvarao Stefan Zweig: kultura (zajednička književna, glazbena, slikarska, arhitektonska baština, velika imena koja nas povezuju), lipicanci kao kulturna baština (uzgoj konja lipicanca, organizirani i privatni s naglaskom na školu jahanja i privatni uzgoj po slavonskim mjestima u svrhu razvoja turizma) eno-gastronomija (zajednička jela, kolači, praline, vinske sorte) itd.

Uvodna konferencija projekta na koju će biti pozvani svi partneri održat će se u Đakovu u siječnju 2024.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata