U okviru programa javnozdravstvene manifestacije „Žene u crvenom“, koju tradicionalno podržava Osječko-baranjska županija, jučer (01. veljače 2024. godine) je na Trgu Ante Starčevića u Osijeku građanima omogućeno mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi koje su provodili učenici Medicinske škole Osijek. Liječnici Udruge Cerebro Osijek održali su stručno savjetovanje o rizicima nastanka i prevencije moždanog udara, a učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek pripremili su degustaciju zdravih napitaka i namirnica.

– Već šestu godinu zaredom Osječko-baranjska županija provodi projekt „Žene u crvenom“ u sklopu kojega tijekom tri dana provodimo niz preventivnih aktivnosti kako bismo upoznali žene s rizičnim čimbenicima za nastanak moždanog udara. Svjesni smo da je prevencija izuzetno važan oblik zdravstvene zaštite zbog čega kontinuirano ulažemo upravo u takve aktivnosti. Na tomu se zahvaljujem i županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, zdravstvenim udrugama i ustanovama jer nesebično rade na promicanju zdravlja i zdravih navika kod naših sugrađana – rekao je obnašatelj dužnost župana Mato Lukić te naglasio kako Osječko-baranjska županija ovom kampanjom želi doprinijeti podizanju svijesti o tom zdravstvenom problemu. 

Predsjednica Udruge cerebrovaskularnih bolesnika Osječko-baranjske županije dr. Ružica Palić Kramarić rekla je kako se ovim projektom želi ukazati na važnost prepoznavanja, liječenja i dobre rehabilitacije osoba koje su u riziku od nastanka moždanog udara.

– Žene su izloženije moždanom udaru, prije svega jer žive dulje od muškaraca, potom zbog drugačijih simptoma koje je teže prepoznati, ali i zbog sklonosti zanemarivanju svojih teškoća. Zato savjetujem ženama da obrate pozornost na simptome te da u svom dnevnom rasporedu pronađu vrijeme za stvari koje ih čine sretnima i zadovoljnim, s osobitim naglaskom na fizičku aktivnost. Nužno je voditi računa o krvnom tlaku, posebno dijastoličkom te o masnoćama u krvi. Također, važno je istaknuti da se više od 90% moždanih udara može spriječiti, jer svaka peta žena doživi moždani udar, a svaka treća umre od njegovih posljedica. Jučer je na sjednici Vlade RH donesen prijedlog odluke da Dan crvenih haljina bude nacionalni dan borbe protiv moždanog udara kod žena – poručila je dr. Kramarić.

Patronažne sestre Doma zdravlja Osječko-baranjske županije ove su godine provele anketu među ženama starosti između 40 i 59 godina o njihovom poznavanju s rizičnim čimbenicima za nastanak moždanog udara, a o rezultatima ispitivanja izvijestila je Dragica Pavlović, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i glavna sestra Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

– Velika većina žena je točno odgovorila na postavljena pitanja, odnosno bile su upoznate s čimbenicima koji utječu na mogućnost nastanka moždanog udara, međutim naglasile su da ljudi generalno posjeduju znanje koje u praksi često ne primjenjuju, kazala je Pavlović.

U sklopu projekta „Žene u crvenom“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku danas je postavljena izložba fotografija učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna „Hvala što ste tu“. Danas će se održati i Panel rasprava „Ženski princip“, a sutra koncert LA VIE EN ROSE.

Pokrovitelj projekta „Žene u crvenom“ je Ministarstvo zdravstva RH, a partneri u provedbi su Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Društvo Crvenog Križa Osječko-baranjske županije, Medicinska škola Osijek, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, Udruga cerebrovaskularnih bolesnika Osječko-baranjske županije i Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

Inače, prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija