Ovog vikenda, kao i uvijek u ovo doba godine, naše će nebo od sumraka do zore uljepšavati česti i sjajni tragovi “zvijezda padalica”, meteora iz porodice Perzeida, u narodu poznatiji kao „Suze sv. Lovre”. Nešto više o njima i o tome kako se pripremiti za njihovo promatranje saznajemo iz dopisa Danka Kočiša, predsjednika Astronomskog društva „Orion“ Đakovo:

 

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa nedjelje, 12. na ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore. Obzirom da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet pogledajte i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza 2018. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Ove godine naše Astronomsko društvo „Orion” poziva sve zainteresirane da nam se pridruže od 21h na zajedničkom promatranju Perzeida sa lokacije đakovačkog Bajera iza Kauflanda, a osim najljepšeg meteorskog roja u godini, promatrati ćemo i planete Mars, Saturn, Jupiter i Veneru.

Kiše meteora u stvari su komadi svemirskog materijala koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje. U slučaju Perzeida, radi se o komadićima 26 kilometara širokog kometa Swift-Tuttle, koji redovito prolazi pored Zemlje. Ova se kiša meteora preklapa s Delta akvaridima, čiji je vrhunac prošao nedavno 29. srpnja, ali koji će se još neko vrijeme pojavljivati na noćnome nebu.

Ukoliko vremenske prilike dopuste promatranje i čisto večernje nebo, ove pojave će biti vidljive svima nama na tlu, stoga nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u spektaklu. Najbolje je prošetati se u prirodu, izvan grada, ponijeti dekicu, lijepo se smjestiti i uživati u nebeskoj predstavi.

Ovim putem molimo i Grad Đakovo da u nedjelju, 12. kolovoza ugasi javnu rasvjetu od 21 sat, kako bi i građani u gradu, na svojim terasama i u svojim vrtovima mogli uživati u ovoj kozmičkoj fantaziji. Svi možemo dodatno pridonijeti, ako ugasimo svu vanjsku rasvjetu u svojoj okolini.

 

NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:

Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle,

Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej,

Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza,

Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu,

Maksimalan vidljiv broj meteora: od 40 do 50 u jednom satu,

Brzina meteora: 59 km/s,

Narodni naziv: Suze sv. Lovre.

 

UPUTE ZA OPAŽAČE:

 

Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), tamo ćete opaziti najmanje meteora, za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi,…), meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu, potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.

 

Ukoliko meteore želite fotografirati, svoje fotoaparate podesite na ove postavke:

 

Manual (M) mod (uključujući balans bijelog i fokus), širokokutni objektiv, maksimalan otvor objektiva, visoke ISO vrijednosti (1600 ili više), fotoaparat postaviti na čvrsti stativ.

 

Uz sve ovo najvažniji zahtjevi su svjetlosno jaki objektiv (što manji f-broj) i visoka ISO osjetljivost. Računajte da objektiv sa f/2 otvorom prima 4x više svjetlosti od f/4 objektiva! ISO osjetljivost ovisi o vrsti fotoaparata – neka bude najveća moguća na kojoj možete tolerirati digitalni šum. Što se tiče vremena eksponiranja, dovoljne su ekspozicije do 30 sekundi. Meteori ionako zabljesnu u djeliću sekunde, a sa duljim ekspozicijama samo ćete povećati digitalni šum. Dobro je imati programibilni okidač (ili takvu opciju u fotoaparatu) te postaviti uzastopno okidanje fotografija.

 

Izvor: Danko Kočiš, predsjednik AD „Orion“