U vremenu od 17. do 19. prosinca, na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirano je 40 vozača (34 osobnog automobila, 5 bicikla i 1 motocikla) koji su upravljali pod utjecajem alkohola.

Osim alkohola, evidentirano je još 205 prekršaja od kojih 77 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 27 nekorištenje sigurnosnog pojasa, 23 nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, 1 upravljanje pod zabranom, 1 upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i 74 ostali prekršaji.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u subotu, 18. prosinca, u 23 sati, u Erdutu, kada je u prometu zaustavljen osobni automobil kojim je upravljao 42-godišnji hrvatski državljanin te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,19 grama po kilogramu.
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 17. prosinca, u 1,43 sati, u Osijek, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 28-godišnji hrvatski državljanin. Alkotestiranjem mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 0,87 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. 
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 5 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 6 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.

Također, 17. prosinca, u 18,15 sati u Grabovcu, u nadzoru prometa zaustavljen je  osobni automobil s kojim je upravljao 67-godišnji hrvatski državljanin. Alkotestiranjem mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,35 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 15 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

U subotu, 18. prosinca, u 00,50 sati, u Osijeku, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila 25-godišnji hrvatski državljanin  uslijed nepropisnog kretanja vozilom po kolniku udario parkirani automobil i napustio je mjesto prometne nesreće. Alkotestiranje mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,48 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 23 300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 7 negativnih prekršajnih bodova.

U 1,15 sati, u Širokom Polju, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozljeđena. Vozač osobnog automobila 29-godišnji hrvatski državljanin uslijed neprilagođene brzine udario u parkirani teretni automobil te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,57 grama po kilogramu.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U 23,21 sati, u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je upravljao 24-godišnji hrvatski državljanin. Alkotestiranjem mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,78 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 19. prosinca, u 1,30 sati, u Belom Manastiru, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila 34-godišnji hrvatski državljanina je uslijed neprilagođene brzine kretanja sletio s kolnika, evidentirana mu je prisutnost alkohola u krvi od 1,26 grama po kilogramu te je smještan u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 16 300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo