U četvrtak,  7. listopada 2021. godine u prostorijama HNK Đakovo Croatia, Ruđera Boškovića 17, s početkom u 19:30 sati održat će se promocija knjige Blaža Duplančića “Ivan Gudelj – Hajdučka priča”.

Svoju priču, o tome kako je u trenutku najveće slave i moći zbog bolesti prekinuo nogometnu karijeru, ispričat će sam Ivan Gudelj.

Ivan Gudelj rođen je 1960. godine u Imotskom. Počeo je igrati nogomet u Mračaju iz Runovića. Već od rane dobi pokazivao je naznake velikog talenta, pa je tako ’79 na europskom juniorskom prvenstvu u Austriji, koji je Jugoslavija osvojila, proglašen najboljim igračem. Karijeru je započeo i završio u splitskome Hajduku u čijem je dresu odigrao ukupno 362 utakmice i postigao 93 pogotka. S Hajdukom 1979. godine osvaja naslov prvaka Jugoslavije, a 1984. i 1987. godine i Kup maršala Tita. Bio je članom velike Hajdukove generacije 1980-ih godina koja je bilježila sjajne rezultate vani, ali nedovoljno dobre u domaćoj ligi. Univerzalni Gudelj svojim je pogodcima donio je mnoge pobjede kao protiv Dnjipra, Valencije, Sparte itd.

Posljednja utakmica bila mu je s Crvenom zvezdom na Poljudu kada je osjetio veliku iscrpljenost ne znajući da mu zbog hepatitisa B propadaju mišići. Izašao je iz igre popraćen zvižducima zbog “simuliranja”. Imao je u džepu ugovore od Bordeauxa i Reala iz Madrida ali su tako propali. Nakon toga i liječenja se, vođen lošim liječničkim procjenama, dva puta prerano vraćao treningu i oba puta mu se bolest ponovno vraćala te je u na kraju morao prekinuti igračku karijeru.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 33 utakmice i postigao 3 pogotka. Prvi put nastupio je 1980. godine u gostujućoj pobjedi protiv Luksemburga (5:0), a posljednji susret bilježi 6 godina potom u Bruxellesu protiv Belgije (3:1).U međuvremenu nastupio je na Olimpijadi 80′, svj. smotri u Španjolskoj dvije godine poslije, nakon koje ga je francuski magazin L’Équipe stavio među najbolju jedanaestoricu prvenstva, te na EURU 1984. godine.

Nakon igračke karijere krenuo je u trenerske vode.

Igor Kretonić
Foto: ustupljena fotografija