Katolički je bogoslovni fakultet u Đakovu jučer proslavio svoj dan “Dies Facultatis”. Svečanost je započela misnim slavljem u katedrali, koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i veliki kancelar KBF-a mons.dr.sc. Đuro Hranić, a nastavljena je u Dvorani biskupa Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske i sveučilišne knjižnice akademskim činom promocije 28 magistra teologije i dvije diplomirane teologinje. Diplome su uručili i diplomantima čestitali dekan KBF-a izv.prof.dr. Vladimir Dugalić, prodekanica za nastavu i studente doc.dr.sc. sestra Silvana Fužinato, prodekan za znanost izv.prof.dr.sc. Stjepan Radić te prodekan za financije doc dr.sc. Zdenko Ilić.

Proslavi su nazočili brojni uglednici iz akademske zajednice, dekani sveučilišnih sastavnica i pročelnici fakultetskih odjela, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, te prof. emeritus Antun Tucak, upravitelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku, prof.dr.sc. Pero Aračić, upravitelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Đakovu, prof. Ivana Biljan, predstojnica Podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje u Osijeku i brojni drugi gosti.

Budućnost u svojoj domovini

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kojemu pripada i KBF u Đakovu, prof.dr.sc. Vlado Guberac zahvalio je profesorima što su dio svog profesionalnoga i osobnoga života posvetili ovim mladim ljudima te ih pripremili i odgojili za moralno, odgovorno i kompetentno prihvaćanje budućih službi i obaveza, naglasivši kako je diploma u njihovim rukama zajednički uspjeh. – Izabravši ovaj studij odlučili ste se za svoj intelektualni, ali još više za duhovni rast. Vidjeli ste u tome vlastitu budućnost u svojoj domovini, ali isto tako vjerujem da ste, odabravši ovaj studij, vlastitim primjerom željeli pridonijeti budućnosti domovine, kazao je rektor Guberac čestitajući diplomantima.

Nazočnima se obratio i dekan KBF-a u Đakovu izv.prof.dr. Vladimir Dugalić. – Novo vrijeme pred nas stavlja nove izazove. Demografska kriza, uzrokovana ponajviše padom nataliteta i odlaskom mladih u inozemstvo, što dovodi do opadanja broja studenata, ali i zasićenosti određenim zanimanjima na tržištu rada, zahtijeva izradu novih studijskih programa koji će odgovoriti zahtjevima današnje evangelizacije… Noviji crkveni dokumenti stoga ističu kako više nije dovoljna interdisciplinarnost teološkog studija, nego treba težiti transdisciplinarnosti u kojoj se crkveni studiji ne mogu više ograničiti na prenošenje spoznaja, stručnosti i iskustva ljudima i ženama našeg doba, koji žele rasti u njihovoj kršćanskoj svijesti, već trebaju preuzeti hitnu zadaću izrade intelektualnih alata koji su kadri predložiti se kao paradigme djelovanja i mišljenja, korisni za navještaj u svijetu obilježenom etičko-religijskim pluralizmom. To traži ne samo duboku teološku svijest, već sposobnost shvaćanja, planova i provođenja sustavâ predočavanja kršćanske vjere koja je kadra duboko prodrijeti u različite kulturalne sisteme, poručio je dekan Dugalić.

Odlukom Povjerenstva za nagrađivanje, potvrđenoj na sjednici Fakultetskog vijeća, Dekanovu su nagradu za najbolji uspjeh na studiju primili studenti: Vladimir Sabo, Antonio Pekić, Matea Čelik, Bruno Diklić, Domagoj Brkić i Leonnel Radinski. Godišnju je nagradu za najbolji diplomski rad u akademskoj godini 2017./2018. dobio diplomant Goran Franjić za rad “Teološka narav monaštva prema nekim vidovima teologije Hansa Ursa von Balthasara”, rađen pod vodstvom mentora doc.dr.sc. Borisa Vulića, koji je i predstavio nagrađeni rad.

Zahvalnica Fakulteta dodijeljena je mr.sc. Luki Marijanoviću, umirovljenom profesoru KBF-a, za njegov 75. rođendan. Glazbenim je izvedbama program “Dies Facultatisa” obogatio Studentski zbor pod ravnanjem mo. Ive Andrića, te prof. Marijana Matijević (sopran) i prof. Mateja Matić (klavir). Svečanost je završena akademskom himnom “Gaudeamus Igitur”.

Danijel Geošić/Anica Banović (TU)