Grad Đakovo financijski dobro stoji, s 30 milijuna kuna koje “leže” na njegovu računu, i mogao bi pomoći boljem životnom standardu svojih građana ukidanjem prireza od 10 posto, zahvaljujući kojem se u proračun godišnje slije tri milijuna kuna. Rezime je to razmišljanja oporbenjaka Zorana Vinkovića i Gorana Solde, s jučerašnje sjednice Gradskoga vijeća, iznesenih u sklopu rasprave o rebalansu proračuna za 2019. godinu. – Čudo je da Grad kredit od 17,9 milijuna kuna iz 2010. zatvara refinanciranjem, a ne jednokratno, dok kontinuirano povećava prihode zaposlenih u Gradskoj upravi, u ovoj godini s 10 na 13 milijuna kuna, napomenuo je Soldo. – Tko su stvarni zaposlenici Grada?!, upitao je Vinković, vraćajući se na 2017., kada je u zgradi Grada bila zaposlena 31 osoba, uključujući gradonačelnika. Danas, kazao je, susreće u zgradi nepoznata i uvijek druga lica, pa se osjeća kao kada uđe u DM. Osim što ga osporava novo zapošljavanje, ukidanje prireza vidi kao mjeru koja bi mogla usporiti depopulaciju.

Veća administracija, ali i veći proračun

– Ne skrivamo problem iseljavanja. Bio je prisutan i prije dvije i pol godine. Ima ga cijela Hrvatska, ne samo Đakovo. Istina je da su se plaće podigle zaposlenicima Gradske uprave za pet posto, osim gradonačelniku i zamjenicima. No, istina je i da su dvaput bile spuštane u vrijeme gospodarske recesije. U ta je tri milijuna kuna uključeno i 1,8 milijuna kuna za “Zaželi” i druge europske projekte. Zašto mistificirate namjerno broj zaposlenih?! Za sva su radna mjesta bili otvoreni natječaji i svi se podaci transparentno objavljuju na gradskoj internetskoj stranici. Gradski službenici danas moraju “provariti” proračun od 150 milijuna kuna, koji je nekada bio 30 milijuna, odgovorio je dvojcu s opozicijske strane vijećnice gradonačelnik Marin Mandarić i dodao kako u aktualnom proračunu nema mogućnosti za ukidanje prireza. Neće, međutim, biti ni viška novca na kraju financijske i kalendarske godine.

Goran Soldo:
Broj stanovnika pada, a gradska administracija raste. Sredstva za plaće novozaposlenih službenika trebalo je uložiti u poduzetničke programe.

 

Marin Mandarić:
Zapošljavanja nisu sporna. Sve je transparentno, može se vidjeti i pratiti na gradskoj internetskoj stranici. Netko mora “provariti” proračun od 150 milijuna kuna.

– Sve do jedne kune, i tih 30 milijuna, planiramo iskoristiti u ovoj godini. Proračun je uravnotežen na prihodnoj i rashodnoj strani i neće biti prijenosa sredstava. Poklopit će se nula s nulom, slikovito je najavio prvi čovjek Grada. Obećao je i pomno pratiti kretanje gradskih financija te dodatno rasteretiti sugrađane i pravne osobe, čim se za to opet pruži prilika.

U gradskim se uredima gužvali vježbenici

Na zapošljavanje u Gradu osvrnuo se tijekom rasprave i HDZ-ov vijećnik Josip Tomičić. – Prestanimo više razgovarati o tom zapošljavanju. Za vrijeme bivšega gradonačelnika nije se kvalitetno ulagalo u radnu snagu, nego su se u gradskim sobama gužvali vježbenici, njih 40-ak u nekoliko navrata, pa su se tako “lovili” glasovi obećanjima o njihovu zapošljavanju, mišljenja je HDZ-ovac. Vinković je replicirao Tomičiću i, opovrgavajući da se radilo o glasovima, podsjetio je kako je zaposlio 6-7 ljudi, među kojima je, rekao je, i nova pročelnica (Sanja Rogoz Šola, op.a.).

Gradit će se zatvorena teniska dvorana

Zorana Vinkovića zanimalo je što je s projektima zatvorene teniske dvorane i natkrivenog bazena kojih, primijetio je, nema u rebalansu. – O bazenu sam već jasno rekao svoj stav. Zatvorena dvorana za tenis dobila je građevinsku dozvolu i Grad je naručio izradu izvedbenog projekta s troškovnikom, koji bi trebao za desetak dana biti završen. Kad se vidi koliko će nas to koštati, sjest ćemo za stol i razgovarati s predstavnicima Teniskog kluba. Grad u tako veliku investiciju ne može ući sam, pa ćemo tražiti sufinanciranje Hrvatskoga olimpijskog odbora (HOO), Hrvatskoga teniskog saveza (HTS) i Središnjeg državnog ureda za sport, ali i vidjeti možemo li što dobiti iz europskih fondova, otkrio je gradonačelnik Mandarić.

Danijel Geošić, foto: Grad Đakovo