Blagdan Velike Gospe svečano se obilježava u jedinome marijanskom svetištu Đakovštine, u Dragotinu, mjestu koje posljednjih godina privlači sve veći broj hodočasnika, uglavnom iz Đakova i okolice. Dragotinsku su župu opustošili Turci na putu prema Beču, no Gospina je crkva, koja datira s početka 14. stoljeća, iako oštećena, izdržala! Ostali su sačuvani njezini zidovi i krov, da bi je obnovio u cijelosti biskup Petar Bakić u prvoj polovici 18. stoljeća. Iz tog vremena potječe slika Žalosne Gospe, koja se i sada nalazi u crkvi. To je bez sumnje najvrjednija povijesno-religijska znamenitost dragotinskog područja. Nepoznati je umjetnik očito odlučio usporediti Marijinu žalost dok je promatrala muku i mrtvo tijelo svoga Sina s bolnim doživljajem stradanja kršćana u vrijeme turskog zuluma. Od tada se u toj najstarijoj crkvi istočne Hrvatske, sve do danas, Gospa posebno štuje.

Nakon trodnevnice uoči svetkovine Velike Gospe, večeras je u 17 sati okupljanje i otvaranje slavlja uz marijansku pobožnost i prigodu za ispovijed. Pola sata kasnije bit će pokorničko bogoslužje i pobožnost križnog puta. Misno slavlje u 20 sati u Dragotinu predvodi vlč. Dejan Henčić, župnik u Josipovcu, a svečanu euharistiju uočnice u 22 sata mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru. Ophod s upaljenim svijećama, koji je uvijek poseban doživljaj, najavljen je za 23 sata.

Na sami je blagdan u srijedu u 7 sati ujutro prigoda za ispovijed s pokorničkim bogoslužjem, dok su misna slavlja u 9, 11 i 18 sati. Misu u 9 sati predvodi vlč. Zlatko Hnatešin, mladomisnik, misu u 11 sati dr. Ivan Zirdum, a posljednju euharistiju u 18 sati trnavački župnik Ivan Stipić. I danas je i sutra između svetih misa prilika za ispovijed i prigodnu marijansku pobožnost.

Danijel Geošić