Prije točno sedamnaest godina naš grad posjetio je papa Ivan Pavao II., a dočekali smo ga pjesmom ispred katedrale.

Bilo je to 7. lipnja 2003. godine, grad je bio pun vjernika koji su jedva čekali da vide papu Ivana Pavla II. u svome gradu. I dan danas prisjećamo se s osjećam sreće tog lijepog događaja. Papa Ivan Pavao tada je bio bolestan, ali unatoč tome podigao je svoju ruku, pozdravio Đakovčane i blagoslovio ih.

Procjenjuje se kako je toga dana u Đakovu čak 10 000 ljudi čekalo papin dolazak. Njegov dolazak iz Osijeka najavilo je zvono đakovačke katedrale u 13. 35. U Đakovačkom dvoru dočekali su ga đakovački i srijemski biskupi, Marin Srakić, Đuro Hranić i Đuro Gašparović, a papa se tada susreo i s biskupom u miru Ćirilo Kosom.

Toga dana brojni vjernici darivali su papu. Među brojnim darovima našla se i slika Dimitrija Popovića “Corpus Mysticum” te portret Pape putnika autora Smiljana Popovića kao dar Biskupije Svetom Ocu.

Prije nego što se papa pokazao mnoštvu, u Crvenom salonu čekao ga je objed. Nakon objeda s biskupima i papinom pratnjom uslijedio je kratki odmor te su točno u 17.00 sati crkvena zvona najavila pojavljivanje Svetog Oca ispred katedrale. Đakovčani i ostalo mnoštvo dočekalo ga je uzvicima: Živio Papa! Viva Papa!

Papa Ivan Pavao II. oduševio je vjernike kada je uzeo šokački šešir i mahnuo prema mnoštvu. Bio je to poseban osjećaj, osjećaj zadovoljstva, vjere, nade, ljubavi i kao da se s tim činom papa još više približio mnoštvu. Sa šokačkim šeširom u rukama uputio je pastirski blagoslov vjernicima. Slika pape sa slavonskim šeširom na glavi postala je jednim od najsnažnijih simbola papina trećeg posjeta našoj zemlji, a tu sliku popratili su i mediji diljem svijeta. Mi se i danas, sedamnaest godina kasnije, s radošću sjećamo papina posjeta.

Autor: Maja Sajko
Izvor fotografije: Zagrebačka nadbiskupija