Prošlog vikenda je održana radionica raketnog modelarstva u organizaciji Astronomskog astronautičkog društva Orion u suradnji s Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom (HARS) i Zajednicom tehničke kulture Grada Đakova. Unazad godinu dana, zalaganjem predsjednika Društva gosp. Danka Kočiša, koji je ujedno i Glavni tajnik nacionalne svemirske organizacije – Jadranske aero-svemirske asocijacije, u suradnji s navedenim nacionalnim organizacijama tehničke kulture Društvo je proširilo djelatnosti i na područje astronautike, gdje su Đakovčanima ponudili aktivnosti iz ovog područja tehničke kulture. Kroz nekoliko radionica raketnog modelarstva, tečajeva i edukacija za mentore kao i održanim Mjesecom astronautike Đakovo ostvarili su zapažene rezultate, kako među učenicima škola, tako i na natjecanjima gdje su njihovi članovi osvojili i zapažene rezultate i nagrade.

Na radionicu koja je trajala 3 dana odazvalo se 16 učenika osnovnih škola J.A.Ćolnića i Drenje koji su radili svoj model raketa, veličinom prilagođenim za njihov uzrast, izrađene od pripremljenih materijala, gdje je bilo potrebno uložiti dosta truda u tehničke vještine izrade stabilizatora rakete, lijepljenja dijelova rakete, glave rakete, slaganja padobrana i trake te nosača za ispaljivanje s lansirne rampe. Vremenske prilike su ih poslužile pa je i najzanimljiviji dio radionice – lansiranje gotovih raketa, upriličeno u nedjelju po završetku radionica. Sve rakete uspješno su lansirane na čemu su iz Društva iskreno čestitali svim polaznicima na uspješnom završetku radionice raketnog modelarstva te zahvalili gosp. Zvonimiru Plišiću iz HARS-a na odličnom vođenju radionica te mentorima, nastavnici Željki Rossi i Hrvoju Joviću.

Ova radionica priprema je za nadolazeće regionalno natjecanje u Vinkovcima – 7. Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje na kojem će sudjelovati najbolji modelari. Prvenstvo se održava u organizaciji HARS-a i Aerokluba Fenix iz Cerića na aerodromu Sopot kraj Vinkovaca 27. travnja 2024.g., u kategorijama nacionalne klase u raketnom modelarstvu za mlade, učenike osnovnih i srednjih škola raketama s padobranom i trakom. Kao i prošle godine, i ove se iz Oriona nadaju odličnim rezultatima natjecatelja i novim poznanstvima i prijateljstvima s članovima drugih hrvatskih raketnih klubova.

Astro Orion poziva sve zainteresirane sugrađane da im se pridruže u radu Društva ili samo kao korisnici njihovih radionica, a za sve informacije obratite im se putem naše facebook stranice ili putem emaila na [email protected].

Izvor|Foto: Astronomsko astronautičko društvo Orion