Prvi dan nove školske 2023./2024. godine jučer je (4. rujna 2023. godine) u svim osnovnim i srednjim školama na području Osječko-baranjske županije proveden uz prigodan svečani program. Osobitu pozornost ipak imaju škole koje sudjeluju u Eksperimentalnom programu „Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja”, a od ukupno 62 takve škole u cijeloj Hrvatskoj čak 13 je s područja Osječko-baranjske županije. Među njima je i Osnovna škola Mladost iz Osijeka, koju su tim povodom posjetili ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, zamjenik župana Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te Jehan Arulpragasam, direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

Ministar Radovan Fuchs rekao je kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja za reformu imati na raspolaganju ukupno 1,7 milijardi eura, a trenutno se koristi novac iz prve tranše NPOO-a u iznosu od 303 milijuna eura, namijenjenih za škole u projektu. Naglasio je da nakon početne faze projekta slijedi gradnja više od 600 škola i oko 450 sportskih dvorana. – Ukupno će se graditi više od 1.200 infrastrukturnih objekata u osnovnom školstvu, a tu je i izgradnja vrtića. Do 2027. više niti jedna škola u Hrvatskoj ne bi smjela raditi u dvije smjene, a sva djeca će obavezno pohađati predškolski odgoj. Cjelodnevna škola je koncipirana za dobrobit djece, ali i roditelja – poručio je ministar i zaključio kako je cilj reforme ujednačiti standarde za sve škole u Hrvatskoj.

Zamjenik župana Josip Miletić istakao je da je Županija osnivač 53 osnovne i 26 srednjih škola u kojima je trenutno puno aktivnosti na početku školske godine. – Želim pohvaliti što je ove godine osiguran besplatan školski obrok na razini cijele države i to je pozitivan primjer koji je prije pet godina krenuo upravo iz Osječko-baranjske županije. Isto tako želimo biti dobar primjer i po pitanju cjelodnevne nastave te je 13 škola uključeno u projekt kojim se, osim infrastrukture, želi djeci omogućiti visok standard učenja – rekao je Miletić te najavio kako će Županija i dalje podupirati sve kvalitetne projekte.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić je svima poželio sretnu i uspješnu novu školsku godinu. Rekao je kako od 20 osnovnih škola u Osijeku trenutno 10 radi u jednoj smjeni, a od njih su dvije uključene u projekt. Najavio je stvaranje uvjeta da i ostale škole mogu raditi u jednoj smjeni te druge projekte. Posebno je naglasio da je Grad pripremio projektnu dokumentaciju i uskoro kreće s realizacijom projekta centralne školske kuhinje koja će opskrbljivati obrocima sve osnovne škole i vrtiće.

Josip Jukić, ravnatelj OŠ Mladost Osijek, kazao je kako su pripreme za ovu školsku godinu bile je teža nego prethodnih godina, no zajedničkim naporima učitelja, stručnih suradnika, tehničkog i administrativnog osoblja to je provedeno uspješno. – Trenutno smo učenicima omogućili minimalan dio opremljenosti, koja je i do sada bila dobra jer smo sudjelovali u niz projekta. Kada realiziramo veliku javnu nabavu od 400.000 eura, koliko nam je Ministarstvo dodijelilo, smatram da će ova škola biti uistinu jedna suvremena škola, škola budućnosti. Spremni smo za nove izazove – poručio je Jukić.

Podršku projektu cjelodnevne nastave u OŠ Mladost iskazali su također Dalibor Radman, predstavnik roditelja ove škole, zatim Zehra Delić, učiteljica razredne nastave te Zorica Mohnacki, nastavnica prirode i biologije, a zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu iskazao i Jehan Arulpragasam, direktor Svjetske banke u Hrvatskoj i Sloveniji.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija