Šibenik je grad po mjeri studenata. U njemu svoje studentske snove živi na stotine mladih iz raznih krajeva Hrvatske, koji itekako cijene benefite manjeg grada, osobito onog koji se nalazi na moru. Ugodna klima, kvalitetni studijski programi, moderni uvjeti studiranja te mogućnost zaposlenja ključni su razlozi zbog kojih izbor padne na Veleučilište u Šibeniku. Kad dođeš iz kontinentalnog dijela Hrvatske, sigurno je da život na moru dobije neku sasvim novu dimenziju. Svoju priču i razloge zašto su za svoj studij odabrale baš Veleučilište u Šibeniku, podijelile su dvije simpatične VUŠovke; Iva iz Đakova i Stela iz Siska. One su u Šibeniku pronašle sve što im je za kvalitetan studentski život bitno i potrebno. Iva i Stela postale su nerazdvojne prijateljice, pa su na većinu pitanja zajedno i odgovarale jer dijele jednake stavove i mišljenja.

Tko su Iva i Stela? Recite nam nešto o sebi?

Iva: Moje ime je Iva Zorić, dolazim iz malog mjesta Kuševca pored Đakova. Imam 23 godine.

Stela: Ja sam Stela Paramin. Imam 23 godine i dolazim iz Siska.

 

Koji studij na Veleučilištu u Šibeniku studirate, koja godina?

Iva: godine i studentica sam 2. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Turistički menađžment.

Stela: Studentica sam 1. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Turistički menadžment na Veleučilištu u Šibeniku.

 

Kako vam se sviđa život u Šibeniku?

Život u Šibeniku je super. Osim što imamo predivno more, sadržaj za zabavu preko ljeta je raznolik, preko zime je mirnije ali može se  naći za svakoga po nešto. A upravo taj šareni sadržaj nam se i sviđa. Sam grad kao grad je predivan i ima se što vidjeti i obići, stara jezgra je definitivno naš najdraži dio grada. Grad je taman po našoj mjeri, nije prevelik, nije premali, taman! Sve što treba mladoj osobi možete naći u Šibeniku.

Koje su po vama prednosti studiranja u Krešimirovom gradu  – Šibeniku?

Prednost studiranja u manjoj sredini je ta što se mi studenti svi međusobno poznajemo i uvijek smo tu jedni za druge ako nam treba pomoć. Također je prednost što se profesori mogu posvetiti svakom studentu ponaosob. A najveća prednost je što se uz more i sunce najbolje uči. Ono što je nama kao studenticama iznimno bitno je to što svi nama bitno sadržaji se nalaze pješačkoj zoni pa ne trebamo dodatne budžete za prijevoz.

 

Zašto ste odabrale baš Šibenik i baš taj studij, što je presudilo?

Iva: Na ljetovanju sam se zaljubila u Šibenik i uvijek mi je bio srcu dragi grad. Kada je došao kraj srednje škole i kada sam proučavala fakultete, turistički menadžment mi se činio kao dobra opcija jer s tim smjerom imam puno opcija za budućnost.

Stela: Kada sam završila srednju školu nisam još bila sigurna što želim upisati. Proučavanjem sadržaja Veleučilišta svidio mi se program koji su nudili i odlučila sam to upisati. Poželjela sam otići malo dalje od doma i osamostaliti se.

 

Planirate li raditi sezonu i gdje?

Iva: Preko ljeta ostajem ovdje i radit ću svakako.

Stela: Također i ja ostajem ovdje i radim. Preko sezone se može super zaraditi i na taj način popraviti studentski budžet. Znate kako je, uvijek studentima nedostaje novaca.

 

Kako vam se sviđa novi nadograđeni dio na Veleučilištu?

Jako lijepo i jako moderno. Definitivno nam je ovo falilo na Veleučilištu. Jako smo sretne i jedva čekamo sjesti u nove klupe. Jednostavno se osjećaš dobro, ugodna je atmosfera i odmah je lakše i učiti. Imamo sve preduvjete pa recimo sad kad su ispitni rokovi, na raspolaganju nam je nova, moderno uređena čitaionica u kojoj studenti u miru i tišini pripremaju ispite.

 

Što vas je po dolasku u Šibenik baš oduševilo?

Bile smo oduševljene samim studentskim životom, upoznavanjem novih ljudi i novim načinom života. Najviše nas je oduševila pristupačnost profesora prema studentima. Također, sam grad – na svakom koraku je nešto što ti oduzima dah, jednostavno je Šibenik predivan.

 

Kako ste se vas dvije upoznale?

Upoznale smo se na prvoj godini studiranja preko zajedničkih prijatelja. Stela je živjela u Biogradu na moru a ja sam bila u studentskom domu. Nakon nekog vremena objema nam je trebala promjena i odlučile smo se na zajednički život. To nam je bila najbolja odluka života. Na početku studiranja nismo bile toliko bliske ali nas je zbližio zajednički život i prolaženje studentskih dana zajedno. Uvijek smo tu jedna za drugu i lakše nam padaju sve studentske brige jer uvijek jedna drugoj pomažemo.

 

Jeste li zadovoljne uvjetima studiranja na VUŠu?

Sve u svemu smo zadovoljne sa svime. Kao i svugdje uvijek ima predmeta koji su kompleksni i manje kompleksni a isto tako i profesora ali svi se skupa trudimo da nam bude dobro. Trud i rad uvijek dovedu do cilja, pa se nekako i nas dvije vodimo s tom mišlju!

 

Što bi preporučile drugim studentima koji su sad u situaciji kad moraju odabrati svoj studij?

Budućim studentima bi rado preporučile dolazak i studiranje u Šibeniku, sigurne smo da neće požaliti. Studentski programi su odlični i za svakoga se može ponešto naći. Kolegiji su zanimljivi i korisni u budućem poslovnom svijetu.

Je li po vama izbor studija utječe na budućnost?

Naravno. U trenutku upisivanja fakulteta biramo svoju budućnost. Kada smo birale fakultete najvažnije nam je bilo da po završetku imamo širok spektar poslova koje možemo obavljati. Ovdje je naglasak na praktičnim znanjima i zaista se dosta pripremamo za tržište rada kroz kvalitetnu stručnu praksu i nastavne predmete.

 

Uskoro se u Šibeniku otvara novi studentski dom Palacin, koji će biti jedan od najmodernijih u Hrvatskoj! Hoćete li potražiti svoj smještaj u Palacinu?

Nažalost, kada se dom otvori mi ćemo završiti našu studentsku avanturu. Smatramo da je to ono što je nedostajalo i da će zasigurno privući još veći broj studenata. Život u studentskom domu je pun sadržaja, a možemo samo zamisliti kako će to izgledati u Palacinu. Prema ovom projektu koji smo vidjele, to će zaista biti vrhunski studentski dom, u kojem će studenti uživati. A nije ni daleko od zgrade Veleučilišta.

 

Osjećate li se već barem djelomično kao Šibenčanke?

Svi su nas dobro prihvatili pa se pomalo i osjećamo kao Šibenčanke. Prilagodile smo se životu ovdje ali i dalje smo ostale svoje.

 

Ima li dosta studenata koji nisu iz Šibenika na vašoj godini?

Većina studenata sa naših godina nije iz Šibenika. Ima nas iz svih krajeva Hrvatske. Ima naravno studenata i iz Šibenika.

 

Jeste li aktivne u Studentskom zboru? Idete li na izlete, uključujete li se u razne studentske aktivnosti?

Stela: Kada smo u mogućnosti idemo na izlete i trudimo se biti uključene u studentska događanja. Sudjelovale smo u sađenju drveća, čišćenju plaže, studentskom pub kvizu kao i drugim studentskim  putovanjima. Bile smo na konferencijama u Novom Sadu, Budvi i na području Šibenika.

Iva: Ja sam sudjelovala u CEEPUS programu i studentskom zboru, i mogu reći da je to nezaboravno iskustvo. Preporučam svim studentima da budu aktivni i da koriste sve studentske benefite koji su im na raspolaganju.

 

Kod kojeg partnera Veleučilišta ćete obavljati stručnu praksu?

Obje smo obavljale stručnu praksu u Turističkoj zajednici grada Šibenika. Bilo je to fantastično iskustvo. Iva je također obavljala praksu i u luksuznom šibenskom hotelu D-Resort, koji ima u svojoj ponudi design hotel, luksuzne privatne vile s bazenom te marinu, wellness & spa, i uglavnom ga posjećuju strani gosti malo bolje platežne moći.

 

Može li studentska menza zamijeniti barem djelomično mamine specijalitete? Koje jelo vam je najdraže iz menze?

Djelomično, ali nitko ne kuha kao mama. Zadovoljne smo studentskom menzom i njenim zaposlenicima. Najdraže jelo nam je divljač u vinu. NJAM! Jednom kad više ne budemo posjećivale studentsku menzu, ovo jelo će nam sigurno nedostajati. I tete u menzi su divne!