Dan narcisa humanitarna je akcija koja se već desetljećima održava i u našem gradu. Toga se dana prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Dan narcisa se tradicionalno obilježava prve subote proljeća.

Zašto narcis? Narcis je simbol proljeća, života i nade, a u našoj zemlji narcisi su prepoznatljivi i kao simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke kao i podrške svim onim ženama koje su oboljele od raka dojke.

Cilj ovoga dana je potaknuti na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu pojedine osobe.

Udruga žena za borbu protiv raka dojke „Roseta“ Đakovo i ove godine organizira akciju “Cvijetom narcisa protiv raka dojke”. Akcija će se održati sutra, 26. ožujka, od 9:30 do 13:00 sati na gradskom Korzu.

Štandovi s cvjetovima narcisa i edukativnim letcima bit će postavljeni na gradskom korzu.

Rak dojke je vodeće sijelo raka kod žena u našoj županiji, Hrvatskoj i u svijetu. Trećina oboljelih umire radi otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi, stoga je od iznimne važnosti prevencija i rana dijagnoza, kada su mogućnosti za izlječenje jako velike.

Maja Sajko
Foto: Moje Đakovo