U Osijeku je jučer na prigodnoj svečanosti u nazočnosti visokih uzvanika upriličeno otvaranje prvog Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Kako je istaknula pravobraniteljica Anka Slonjšak nezadovoljstvo osoba s invaliditetom zbog slabe dostupnosti usluga i nedovoljne informiranosti o pravima i mogućnostima, te načinima njihova ostvarivanja u dijelovima Hrvatske udaljenima od Zagreba, pokrenulo je već ranije inicijative da se osnivanjem područnih ureda pravobranitelj za osobe s invaliditetom približi osobama s invaliditetom u svim područjima Republike Hrvatske. 


“Time bi se poticao ravnomjeran razvoj resursa koji doprinose većoj uključenosti, sigurnosti i izjednačavanju zaštite prava osoba s invaliditetom neovisno o tome gdje žive. Budući da je područje Slavonije, Baranje i Srijema, kroz dulje razdoblje izloženo nepovoljnim gospodarskim i demografskim trendovima, siromaštvu i depriviranosti, uslijed kojeg su osobe s invaliditetom dodatno marginalizirane, inicijativa da se upravo u Osijeku otvori prvi područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom potekla je prije nekoliko godina od strane organizacija i udruga osoba s invaliditetom. Ovu inicijativu podržala je i Osječko-baranjska županija”, rekla je pravobraniteljica. 


Osijeku kao najvećem gradu Istočne Hrvatske, osim Osječko-baranjske županije, gravitiraju još četiri slavonske županije: Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska, u kojima danas živi više od 87.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Ovaj ured zasigurno će doprinijeti tome da lakše dobiju potrebne informacije kako bi ostvarili svoja prava. Inače, na početku svečanosti članovi Udruge osoba s invaliditetom Bubamara Vinkovci izveli su Bubamarino slavonsko kolo. Prisutne na svečanosti pozdravio je zamjenik gradonačelnika Đakova, Robert Francem, koji je naglasio kako u Đakovu djeluje nekoliko udruga koje brinu za osobe s invaliditetom te izrazio zadovoljstvo otvaranjem ureda u Osijeku.

Izvor: Grad Đakovo