Nekad u svibnju u Đakovu su se počeli pojavljivati plakati s natpisom „Đakovo 2.0 – bolji grad“. Plakati su se pojavili na više lokacija u gradu i odmah zagolicali maštu građana koji su plakate odmah krenuli povezivati s različitim inicijativama i političkim opcijama. Autori plakata imaju i postojeću Facebook stranicu naziva Đakovo 2.0 – bolji grad pa smo im se odlučili javiti s pitanjima u nadi da ćemo razotkriti o čemu se tu radi:

Za početak, hoćete li nam se predstaviti ili će ovaj razgovor proći u anonimnosti?

Želja nam je zadržati anonimnost jer smatramo da nije sazrelo vrijeme za javne istupe. Anonimnost ima dozu intrige i mističnosti i mislimo da tako naše poruke i razmišljanja građanima mogu biti zanimljivije i bolje vidljive. Osim toga anonimnost na ovaj način ima zanimljivih prednosti koje su nam ponekad vrlo zabavne. Do sad smo bili:

– Oni iz Udruge poduzetnika 2.0

– Škoro skuplja ekipu u Đakovu

– Ekipa iz Dračica koja kani politički djelovati

– Ekipa od Vinkovića u ranoj kampanji

– Ekipa nezadovoljnih članova HDZ-a

– Ljevičari nezadovoljni SDP-om

– Neka mutna ekipa teologa oko MOST-a

– Anarhisti iz Živog zida

Ovo je ono što smo čuli u gradskim kružocima a vjerojatno je toga bilo i još. Sve to nas je vrlo zabavilo. Čekali smo još samo da budemo soroševi plaćenici, masoni ili nešto slično.

Shvaćamo ako trenutno želite djelovati anonimno, naše pitanje je kad planirate javno predstaviti tko stoj iza “Đakovo 2.0 – bolji grad”?

„Đakovo 2.0 – bolji grad“ je ideja proistekla iz razmišljanja grupe pojedinaca. Zajedničko nam je razmišljanje da je Đakovo spremno eksplodirati prema sferama uspješnih, jakih i prosperitetnih urbanih cjelina. To mislimo sasvim ozbiljno. Bez obzira na pesimiste i demografiju mi vidimo da je ispod radara stasala kritična masa ljudskog potencijala mlađih godišta i onih u zrelim godinama koji trebaju priliku. Kolega je ispravno rekao da mi niti ne znamo koliko imamo Domagoja Duvnjaka u Gradu. Znači vrhunskih stručnjaka u gotovo svim segmentima življenja i naše lokalne zajednice. Tu uključujemo i mladi poduzetnički potencijal, niz pojedinaca u segmentima kulture, tehničke zajednice, turizma, ekologije i brige za okoliš, informatike, socijalnih usluga. Sastavnice svega onoga što su moderni zahtjevi današnjeg vremena već imamo. Smatramo da DJ2.0 već postoji, on je tu, samo ga treba učiniti samosvjesnim i dati mu formu i priliku. U tom smislu nastojimo bez žurbe osnažiti ovu ideju kroz razgovore i promišljanja sa takvim osobama. Vjerujemo da bi mogli do kraja godine i javno progovoriti.

Vaš projekt upućuje na političku aktivnost u našem gradu, ako je to istina možete nam nešto više reći o budućoj političkoj aktivnosti i što Vas je potaklo na aktivnost?

U odgovoru na ovo pitanje opisati ćemo dešavanja neposredno nakon naše prve akcije plakatiranja sa „Đakovo2.0 – bolji grad“ plakatima. Postavljeni su u nedjelju, rano izjutra, da bi već oko 8h nepoznat netko brže bolje ispod njih na nekoliko mjesta parazitski polijepio plakate bivšeg gradonačelnika Vinkovića. Očito sa ciljem kontaminacije naše neutralne poruke. Već dan ili dva nakon toga ničim izazvan na gradskoj tržnici pojavljuje se i Vinković te na navrat-nanos sazvanoj medijskoj konferenciji nešto nerazumljivo bulazni. Prepoznali smo jasno da je povod naše plakatiranje i nečija procjena da je potrebno to neutralizirati jer su lokalni mediji, pa i vaš portal, izvijestili o pojavi nepoznatih plakata po gradu. Ubrzo je na Facebooku osvanulo i nekoliko lažnih stranica, vrlo sličnog izgleda i naziva, sa potpuno bizarnim rukopisom i prepoznatljivošću također istog kružoka. Želimo reći da smo gotovo odmah iz nekog razloga gurnuti prema političkoj areni. Vjerojatno je procjena da nešto poput „Đakovo2.0 – bolji grad“, platforma koja razmišlja afirmativno i neopterećena političkim gambitima, može okupiti respektabilan broj poklonika ako se politički profilira. Iskreno, inicijalno smo željeli vidjeti reakciju žitelja i nismo imali nekih političkih ambicija. Mada smo više kroz šalu to znali komentirati i razmišljati. Ali nakon opisanog pokušaja sabotaže i doista fenomenalne reakcije sugrađana na naše poruke, ništa ne isključujemo. Hvala još jednom svima koji nam šalju i koji su nam slali lajkove i poruke podrške.

Za sebe kažete da ste projekt pozitivnih razmišljanja i ideja za bolji grad, kad možemo očekivati Vaše prve ideje za Đakovo ili imate konkretan plan i program, možete nam nešto otkrit?

Hajde kad već pričamo nekim meta-političkim rječnikom, reći ćemo da radimo na sistematizaciji razmišljanja u jasnu ideju ili ako hoćete programske smjernice. Postojeća situacija sa Covid 19 pandemijom malo nas tjera da neke ideje modificiramo i slično. Ideje o kojima razmišljamo usko su vezane uz profile stručnih potencijala koje smo naveli u odgovoru na prvo pitanje.

Je li „Đakovo 2.0 – bolji grad“ priprema za izlazak na nadolazeće lokalne izbore?

Dijelom smo odgovorili na to pitanje. Višegodišnja vlast oko bivšeg gradonačelnika prema našem viđenju ostavila je Đakovo nalik scenama iz filma MadMax. Potpuno devastiran grad, efikasno očišćen od svih poduzetničkih inicijativa i razvojnih projekata, bez vizije razvoja, bez ikakvih lobističkih potencijala na mjestima odlučivanja u Zagrebu ili Osijeku, kadrovski devastiranih upravljačkih struktura, nepostojećih i podkapacitiranih upravnih odjela. Oni doduše u takvom sistemu nisu ni trebali jer se veliki dio odlučivanja, to uopće nije tajna, odvijao po mračnim ćoškovima lokalnih birtija i kafića na „Jedinstvu“ poput nekog kartela. Investicije i obnove jedino groblja ostavljale su dojam jednog velikog grada-mauzoleja sa Katedralom. Promjenom vlasti u Đakovo se nešto pomaknulo no ipak ni približno koliko su bila očekivanja građana i sigurno ne onoliko koliko je bilo realno. Ograditi ćemo se u toj ocjeni jer znamo da je teško iz gotovo ničega zatečenog početi graditi. No vjerujemo da je HDZ ipak mogao puno brže i kvalitetnije poteze povlačiti a naročito jer su na vlasti u državi i županiji. Ako sad špekuliramo, izlazak na lokalne izbore vidimo u tom smjeru, sa puno jačim i energičnijim potezima, žestokim reformama, razvojnim inicijativama i nametanjem pitanja razvoja Đakova na mjestima odlučivanja. Ne možemo se oteti dojmu da smo u tom segmentu vrlo slabi, nemamo svoje zagovornike i promicatelje.

Idemo se malo vratiti na prethodne parlamentarne izbore. Kako komentirate rezultate i preferencijalne glasove u Đakovu, Mandarić 1393, Matkov 502 i Vinković 420?

Nismo neki politički analitičari ali probat ćemo. Iako nisu isti izbori kao lokalni, gradonačelnik je očito izgubio nemali broj glasova u Đakovu. Mislimo da u HDZ-u slijede i unutarstranački izbori pa će to biti zanimljivo vidjeti. Ali i špekulacije da gospodin Mandarić ide u Sabor mogu imati utjecaj na đakovački HDZ. Gospodin Matkov kao i SDP u Đakovu i Hrvatskoj proveo se kao bos po trnju, i ovdje im treba restart. Gospodin Vinković nakon SDP-a pa HDSSB-a sada u jedino mogućem narandžastom HNS-ovom dresu očito je nastojao imati nekakvu vidljivost za lokalnu utakmicu. Smatramo da si HNS i on savršeno pristaju jer su i tako međusobno se godinama podržavali u Đakovu i zajedno parazitirali na njemu.

Koje stvari najviše zamjerate vladajućima u gradu?

Ima toga, naravno. Generalno nedovoljno energične i spore poteze. To smo prethodno ustvrdili već. Mislimo da se dosta vremena izgubilo u konstituiranju upravljačkih poluga vlasti. Sa svim reperkusijama koje onda iz toga proizlaze jer mandat brzo prođe. Nedovoljno energičan pristup razvojnim i poduzetničkim politikama. Također i neka kadroviranja prošla su uz značajna negodovanja javnosti. Smatramo da su neke ključne pozicije morale biti pokrivene kvalitetnijim ljudima. Ne samo da kriterij bude iskaznica HDZ-a. Po našem mišljenju, ponegdje je vidljiva bila deviza, promijenimo da ostane isto.

S druge strane, ima li nekih stvari za koje smatrate da dobro odrađuju?

Za istaknuti nam se čini ulaganje u infrastrukturu i razvoj vrtićkih sadržaja i prostora. Sigurno i višestruko povećan udio za potporu učenicima i studentima. Značajno više bagera i radnika je na ulicama, puno ulica i infrastrukture je obnovljeno ili se obnavlja. Ako je suditi po više izvještaja organizacija koje se time bave, može se pohvaliti transparentnost i vidljivost proračuna prema javnosti. To nam se ne čini beznačajnim.

“Trn u oku” svih Đakovčana je “Mimoza”, imate li prijedlog rješenja za taj objekt?

„Mimoza“ je nešto što je direktna posljedica nebrige i ne htijenja bivših vlasti da se problem riješi dok je sama zgrada i bila u nekom uporabnom stanju. Stravično je koliko je vremena izgubljeno zato jer nije bilo volje i umijeća za rješavanjem ovog problema sa državom. „Mimoza“ je prava slika i prilika bivših vlasti i odnosa prema Đakovu. A još više i mizerne političke slabosti đakovačkih političara kojih je bilo u Saboru i koji poslovično nisu radili za grad ništa već se uglavnom cirkusirali, služili za dizanje ruku i odlaske na Pride.

Doduše, smatramo da je i sadašnja vlast dosada imala šansu sa „Mimozom“ započeti nešto konkretnije ali nije. Suprotno nekim mišljenjima mi smatramo da je dobro što je Grad preuzeo „Mimozu“. Vodimo se

elementarnom logikom. Ako nije prije, država tek sad neće ništa riješiti. Pat-poziciju smatramo neprihvatljivom. Kada ti nešto smeta u dvorištu, vjerujemo da se puno prije može pronaći neko rješenje. O rješenjima se može debatirati no stava smo da bi u svakom slučaju to trebalo promišljati u sinergiji sa EU novcem. Naravno ako se kakvim čudom ukaže kakav hotelski lanac ili korporacija nitko sretniji od nas.

Smatrate li da se može privući investitore u Đakovo? Kako je to najbolje učiniti?

Teško je ponuditi jednostavan odgovor na to pitanje. Kad razmislimo teško je ponuditi neki suvisao odgovor a da nije suhoparan i već bezbroj puta izrečen. Ovisno koga pitate. Poduzetnici će reći jedno, ekonomisti drugo, političari nešto treće. Mi bi ponudili malo drugačije razmišljanje. Tako smo uostalom i formirali se.

Đakovo se mora osvijestiti na svim frontovima i udaljiti od vječite uloge nekog koji klima glavom. Klima prema Osijeku, klima prema Zagrebu, klima Glavašu, klima Vrdoljaku, klima Anušiću, gubi upravljanje Ljekarnama i Domom Zdravlja, gubi Sud pa ga nekako vraća, gleda kako Brod i Vinkovci trgaju đakovačku aglomeraciju a Našice ispada da su skoro velegrad.

Đakovo mora dobiti politički refleks preživljavanja i agresije da skače i kad ne treba u zaštitu vlastitih interesa. Đakovo mora izgraditi davno uništenu ( ako je ikad i postojala ) lobističku mrežu u centrima odlučivanja. Ima li u Županiji ikoga iz Đakova uposlenog? Skoro sigurno nema jer su uredi i čelničke pozicije nakrcani kadrovima iz Valpova, Belišća, Bizovca, Antunovca, naravno Osijeka, povjerenicima Tomislava Ivića i sličnih. Đakovo je drugi grad u Županiji i nema nikoga. Kako to? Dobivati mrvice sa stola gospodara i očekivati nešto je nemoguće.

Đakovo mora razviti nešto poput parafraze američkog slogana – „ĐAKOVO PRVO!“. U svakom segmentu koliko god je to moguće. Tek u tom stanju vidimo da Đakovo može ozbiljno figurirati u današnjem okruženju. Za to naravno trebaju odlučni i predani sugrađani neovisni o stranačkim hijerarhijama ili makar unutar stranaka emancipirani za čvrst stav u interesu Grada.

Za kraj, kako vidite razvitak inicijative „Đakovo 2.0 – bolji grad“ u budućnosti?

U današnjem nepredvidivom vremenu teško je biti prognozer. Puno toga smo rekli prethodno. Nastaviti ćemo promišljati i okupljati sugrađane kojima se sviđa ova vrsta razmišljanja. Pozivamo ih na sudjelovanje. Doista smatramo da u Đakovu već postoji moderan grad budućnosti potpuno u skladu i ravnopravan svim urbanim središtima. On je živ kao što je živa priroda oko nas. Samo je možda skriven i neprepoznat u svijesti sugrađana. Želimo našim porukama, evo i kroz ovaj razgovor, ponuditi optimizam, potaknuti i pokrenuti lavinu. Uz jasnu devizu „Đakovo Prvo“ pa onda sve ostalo za budućnost grada se uopće ne trebamo brinuti.

Đakovo 2.0 – bolji grad

Igor Kretonić