Svečanom je euharistijom u prvostolnoj katedrali svetoga Petra u Đakovu danas proslavljena deseta obljetnica Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, utemeljene u vrijeme pape Benedikta XVI. U zajedništvu sa svećenicima iz svih dijelova najistočnije hrvatske Metropolije i brojnim biskupima Hrvatske biskupske konferencije, među kojima je bio i zagrebački kardinal Josip Bozanić, svetu je misu predvodio nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama Državnog tajništva Svete Stolice.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić prisjetio se 18. lipnja 2008., povijesnog datuma zbog regionalnog preustroja Crkve na hrvatskom istoku i uzdignuća tadašnje biskupije na rang Metropolije, za čije su zaštitnike izabrana sveta braća Ćiril i Metod. Posljedica je to raširenoga i živoga štovanja slavenske apostolske braće, te brojnih oltara i slika u svim trima biskupijama naše crkvene pokrajine, kazao je mons. Hranić. Uz njega, posebno su ponosni zbog proslave metropolijskoga jubileja bili sufraganski biskupi Antun Škovrčević i Đuro Gašparović, ali i prvi nadbiskup i metropolit mons. Marin Srakić.

Misli usmjerene mladima koji traže ekonomsku stabilnost i obitelj

Prenoseći pozdrav i blagoslov pape Franje, monsinjor Gallagher u propovijedi je naglasio da je Sveti Otac duhovno blizak hrvatskom narodu, a na osobit način ovome kraju, gdje je rat 90-ih godina donio nemale patnje. – Raduje me nazočnost tolikih mladih u ovom svečanom slavlju. Kao što znate, ovih dana i tijekom cijelog mjeseca listopada, brojni biskupi iz cijeloga svijeta okupljeni su u Rimu na Sinodi čija je tema “Mladi, vjera i razlučivanje zvanja”. Sinodom se Crkva posebno želi usredotočiti na pitanje kako ona, u različitim kulturnim i društvenim kontekstima, može mladima biti vjerodostojan sugovornik i pratiti ih u traganju za dubljim smislom postojanja i istinske sreće. U ovom trenutku moje misli spontano idu i do svih onih mladih u ovoj regiji koji se susreću poteškoćama u pronalaženju radnoga mjesta, pa su često prisiljeni na odlazak u tuđinu kako bi ondje mogli postići ekonomsku samostalnost i zasnovati obitelj. Želimo ih podržati molitvom da uspiju ostvariti svoje snove, poručio je mons. Gallagher.

Slavljeničkoj su euharistiji u đakovačkoj katedrali među brojnim uzvanicima, vjernicima, hodočasnicima, redovnicima i redovnicama, nazočili osječko-baranjski dožupan Petar Lagator i gradonačelnici Đakova i Osijeka Marin Mandarić i Ivan Vrkić. Geslo je ove hodočasničke proslave, što je privukla vjernike sa svih strana Nadbiskupije koja se prostire na više od 7.500 četvornih kilometara te broji oko 450.000 rimokatolika, bilo “U krilu Crkve sveopće”.

Danijel Geošić, foto: Josip Kazalicki