Milosrdne sestre sv. Križa iz Đakova prošlog vikenda dva puta su posjetila Banovinu. Prvo su u subotu, 16. siječnja, obilazile stradale u potresu i dijelile im kolače, a sutradan, 17. siječnja., pomagale su u razvrstavanju robe u Distributivnom centru Caritasa Sisačke biskupije.

U ranim jutarnjim satima dana 16. siječnja 2021. godine krenule su tri Milosrdne sestre sv. Križa iz Đakova prema Banovini. Želja im je bila susresti ljude koji prolaze teške dane u velikom strahu. Uz lijepu riječ ohrabrenja i molitve darivale su ih domaćim slavonskim kolačima. Kolače su priredile drage mame i bake s kojima sestre surađuju. Uz kolače i razgovor darovale su im krunice i još devocionalija koje su starije i bolesne sestre poslale uz pozdrave i molitve. U kratkim susretima sa stanovnicima mogle su puno puta čuti riječ hvale na svemu, posebno na ponovnom daru života. Susrećući te ljude koji su izgubili ili svoje voljene ili zdravlje ili kuće, primijetile su kako su zadovoljni s time što sad imaju. Nije se mogla čuti riječ očaja ili pritužbe na nekoga. U kasnim večernjim satima vratile su se kući obogaćene tim divnim ljudima.

s Marija Klara u akciji

Na inicijativu Unije VRP-a i predsjednika Hrvatske redovničke konferencije fra Slavka Sliškovića, OP, te na poziv s. Smilje Čirko, KBLJ, koordinatorice Distributivnoga centra Caritasa Sisačke biskupije, da redovnice pomognu u razvrstavanju robe, koja neprestance stiže za stanovnike ugrožene potresom u Sisku, Petrinji i okolnim selima, odazvale su se redovnice različitih družbi, među kojima su bile i Milosrdne sestre sv. Križa. Sedam ih je došlo iz Đakova, a 8 iz Zagreba, s Vrhovca.

S obzirom na to da Caritas radi danonoćno i prima robu iz najrazličitijih strana, pomoć, koju su redovnice pružile, ostvarena je u nedjelju 17. siječnja od 13 sati do večeri. Na samom početku akcije sestre su posjetili i pozdravili, uz domaćeg biskupa mons. Vladu Košića, vrhbosanski nadbiskup i kard. Vinko Puljić s vrhbosanskim nabiskupom koadjutorom, mons. Tomom Vukšićem. Zajedno su se sa sestrama pomolili na početku rada, a one su se potom prihvatile posla, razvrstavajući robu po uzrastu i slažući ju u kutije. Ozračje je bilo ugodno i marljivo se radilo. Biskup Košić zadržao se duže vremena sa sestrama, blagoslivljajući u zahvalnosti njihov rad. Pred kraj akcije bila je pripravljena večera za sve sudionike. Biskup Košić zadržao se sa sestrama koje su s njime razgovarale o brigama, potrebama i trajnim strahovima stanovnika zbog potresa koji ne prestaje. Na kraju su svi bili zadovoljni obavljenim poslom, koji je ipak samo jedan skromni dio u svemu što osoblje Caritasa, na čelu sa s. Smiljom, još čeka.

U akciji

Oko 19 sati sestre su se (njih 63) vratile svojim zajednicama, zadovoljne zbog sudjelovanja u ovoj plemenitoj akciji. Svakoj je pojedinoj bilo drago što su imale tu milost i mogle dati svoj doprinos.

Izvor: Milosrdne sestre sv. Križa