Ivan Pavić bio je “ljepilo” koje nas je svojom pozitivnom energijom, poput glazbe, spajalo i držalo na okupu, kazao je uoči finala Memorijalnog koncerta Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo i gostiju za njihova prerano preminulog člana, održanog u subotu navečer u Strossmayerovu perivoju, dirigent Tomislav Kruljac. Zanimljivim glazbenim miksom u sat i pol vremena, od klasičnih kompozicija do suvremene glazbe 20. stoljeća prilagođene puhačima, đakovački, valpovački i osječki orkestar izveli su omaž kolegi glazbeniku koji je u domaćem orkestru od 2011. godine svirao trubu.

U ime obitelji i Građanske inicijative “Zapamtimo Ivana Pavića” publici i instrumentalistima obratio se njegov brat Goran, dok je zamjenik gradonačelnika Robert Francem podsjetio kako je ideja o ovome koncertu u organizaciji Grada Đakova i DVD-a pronašla mjesto u programu “Zvonila su zvona katedrale naše”.

Bilo je to kod publike dobro primljeno netipično muziciranje u prirodnome ambijentu, za koje su dirigenti triju slavonskih orkestara složili repertoar poštujući različitost glazbenih ukusa, spojivši Charpentierov Preludij, Šostakovičev Second waltz i finale opere “Nikola Šubić Zrinjski” U boj, u boj s koračnicom American Patrolom Glenna Millera, meksičkim valcerom Cielito Lindo, latino evergreenom Oye Coma Va, nezaobilaznom baladom Vilo moja, te s Just a Gigolo i hitovima Michaela Jacksona. Spomenuto finale zaokružila je zajednička izvedba skladbi Kroz gradski park, Slavonac, Crvena kola i Rozamunda. 

Osim što je bio diplomirani pravnik i aktivni član Puhačkog orkestra DVD-a, pokojni Ivan Pavić sudjelovao je u radu brojnih udruga i pomagao sugrađanima. Lani je 9. srpnja teško ranjen na radnom mjestu u Centru za socijalnu skrb, a deset dana kasnije nakon svoje najveće životne bitke 19. srpnja preminuo je, u 36. godini života. Ali zato duh tog mladog Đakovčanina, pozitivca i animatora živi i danas, čulo se na subotnjem koncertu.

Uz podršku đakovačke javnosti i Grada Đakova Ivanovi prijatelji, okupljeni u Građanskoj inicijativi, u samo nekoliko mjeseci ostvarili su prve ciljeve; na križanju Kvaternikove i Tvrtkove ulice, na dječjem igralištu na kojemu je Ivan proveo djetinjstvo, u blizini njegove obiteljske kuće, podignut je Parka Ivana Pavića, dok je na zapadnom pročelju OŠ “Vladimir Nazor”, koju je Ivan polazio kao đak, oslikan mural. Predložak temi bila je njemu draga fotografija “Vožnja bicikla po oblacima”. Nažalost s puno dubljom simbolikom.

Danijel Geošić, foto: Vedran Grgas