Župan Ivan Anušić jučer (30. lipnja 2020. godine) na konferenciji za medije predstavio je potpore poduzetnicima za ublažavanje posljedica poslovanja izazvanih koronavirusom, potpore za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja za gospodarstvo te mjere pomoći turističkom sektoru kroz potpore OPG-ima koji pružaju uslugu smještaja.

Dio županijskih potpora za pomoć gospodarstvu zbog krize izazvane pojavom koronavirusa već su na snazi, a sada predstavljamo nove konkretne mjere koje provodimo preko dva upravna odjela. Potpore koje osiguravamo preko Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport iznose 1,7 milijuna kuna, a Upravnog odjela za gospodarstvo 11,2 milijuna kuna. Naglašavam da su županijske potpore svake godine sve veće, a za usporedbu možemo reći da su potpore odobrene kroz Upravni odjel za gospodarstvo 2017. godine iznosile 4,2 milijuna kuna, potom 6,2 milijuna kuna, pa 8,6 milijuna kuna, a ove godine 11,2 milijuna kuna. Po prvi puta potpore imaju i oni koji se bave turizmom, a konkretno mjere samo za suzbijanja krize izazvane pandemijom iznose 1,7 milijuna kuna – rekao je župan Ivan Anušić.

Potpore namijenjene poduzetnicima i obrtnicima predstavila je Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo. Napomenula je kako većina gospodarstava u RH, pa tako i gospodarstvo Osječko-baranjske županije osjetilo posljedice uslijed pandemije koronavirusa. – Mjere Vlade RH bile su pravovremene i izdašne, stoga je masovno otpuštanje radnika i zatvaranje poslovnih subjekata značajno smanjeno. U prilog tome govori i podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da je krajem svibnja 2020. godine u Područnom uredu Osijek evidentirana 17.821 nezaposlena osoba, odnosno 146 osoba (0,8%) manje nego prethodnog mjeseca, rekla je.

Osječko-baranjska županija od početka pandemije korona virusom provodila je određene aktivnosti pomoći poduzetnicima, od moratorija na poduzetničke kredite u kojima županija subvencionira kamatu, reprograma postojećih kredita, investicijskih kredita s 0 % kamate do povoljnih kredita za održavanje tekuće likvidnosti. Županija je indirektno sudjelovala u mjerama Vlada RH i kroz smanjenje županijskih prihoda od 15 milijuna kuna.

Pratili smo mjere Vlade i što poduzetnici traže te se odlučili za dva projekta izravne pomoći poduzetnicima. Potpore za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja namijenjene su poduzetnicima koji su imali dodatna ulaganja u svoje poslovanje, a mjera za ublažavanje posljedica poslovanja izazvanih korona virusom namijenjena je mikro poduzetnicima (trgovačka društva, obrti, zadruga koji imaju manje od 10 zaposlenih) koji nisu obuhvaćeni mjerom Vlade RH. Naravno, istovremeno nastavljamo i provođenje ostalih naših programa i potpora – istaknula je Katavić Milardović te dodala kako se sve informacije o javnim pozivima mogu dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo OBŽ ili saznati preko web stranice OBŽ.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth predstavila je potpore obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji pružaju uslugu smještaja za suzbijanje negativnih učinaka u poslovanju uzrokovanih korona virusom. Razlog njihova donošenja je činjenica da je turistički sektor među najugroženijih granama gospodarstva uslijed epidemije koronavirusa, pa Osječko-baranjska županija donosi mjere pomoći u obliku potpora OPG-ovima i domaćinstvima koji pružaju uslugu smještaja, kategoriji koja nije obuhvaćena mjerama iz državnog proračuna. Javni poziv bit će objavljen krajem srpnja.

Sagledavajući potrebe poljoprivrednih gospodarstava na području Županije, a s obzirom na izvršena ulaganja, kao i planirana, župan Ivan Anušić donio je odluku o ponovnom otvaranju 14 javnih poziva za dodjelu potpora koje su usmjerene stvaranju pretpostavki za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanju konkurentnosti poljoprivrede i postizanje održivog razvoja ruralnog prostora, kao i drugih ciljeva utvrđenih poljoprivrednom politikom Republike Hrvatske. Njihova ukupna vrijednost je 3.745.000,00 kuna. Ti javni pozivi su otvoreni do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2020. godine, odnosno za mjeru Potpora za očuvanje tradicije i kulturne baštine najkasnije do 15. prosinca 2020. godine.

Izvor: Osječko-baranjska županija