U subotu i nedjelju (3. i 4. rujna 2022.g.) u Đakovu će biti održana radionica automodelarstva iz područja tehničke kulture za mlade (uzrasti od  5. do 8. razreda osnovnih škola).

Radionicu organizira Zajednica tehničke kulture Grada Đakova u partnerstvu s Hrvatskim auto-modelarskim savezom, a održati će se u Kući Reichsmann, na đakovačkom Korzu, u vremenu od 11:00 do 14:00 sati u subotu, te nedjelju u vremenu od 11:00 do 13:00 sati.

Auto modelarstvo pruža mogućnost djeci i mladima stjecanja znanja iz prometne kulture jer kod vozača automodela razvija vještine upravljanja vozilom (način kočenja, ubrzanja, preciznost u vožnji, koncentracija i predviđanje situacija) na istovjetan način kao i kod pravih automobila stoga se posebna pozornost posvećuje radu s novopridošlim mlađim članovima klubova. Uz razvijanje tehničkih znanja i vještina te razvijanje natjecateljskog duha, upravljanje auto-modelima na daljinsko upravljanje utječe pozitivno i na ukupni psihomotorni razvoj (mlade) osobe.

Pozivaju se svi zainteresirani mladi, kao i njihovi roditelji da se pridruže na radionici te upoznaju svijet automodelarstva u sekciji 1/8 buggy offroad električnih auto-modela.

Kreativne radionice su izvrstan način kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem kojih djeca imaju priliku raditi na jačanju pozitivne slike o sebi, povećanju samopouzdanja i ostvarenju vlastitih potencijala. Kroz različite tehnike pod stručnim vodstvom djeca i mladež imaju priliku samostalno izrađivati jednostavnije uporabne predmete, čime razvijaju tehničke sposobnosti, finu motoriku, pažnju, koncentraciju, perceptivne sposobnosti, kreativnost, socijalizacijsko (zajedništvo, suradnja, tolerancija, izražavanje emocija i nenasilje) i kritičko mišljenje.

Edukacijski pristup počiva na izvornom idealu škole kao istraživačke odnosno kreativne poduke: provođenju mladih kroz cjelokupan proces stvaranja i vrednovanja u njezinom tehničkom i tehnološkom i kulturnom kontekstu pod nenametnutim vodstvom stručnjaka s afinitetom za rad s mladim i usmjeravanju i vođenju mladih da se kreativno ponašaju i izražavaju. Polaznici većinu vremena provode u neposrednoj razradi i ostvarivanju određene ideje.

Voditelji radionica zaduženi su za usmjeravanje, oslobađanje i izražavanje stvaralačkog potencijala mladih, a koje postižu individualnim radom poštujući sklonosti, predznanje, predispozicije i osobni stil izražavanja sudionika, ponajviše putem ravnopravne rasprave.

• Omogućite svojoj djeci upis u programe tehničke kulture, koji su nadopuna redovnom

obrazovanju.

• Olakšajte svojoj djeci odabir budućeg zvanja, te upis u srednje škole ili fakultete.

• Organizirano i korisno provođenje slobodnog vremena poboljšat će kvalitetu života Vaše djece.

Tekst|Foto: Zajednica tehničke kulture Grada Đakova