[14.4.2023.] Tko od nas barem jedanput nije poželio sjesti u raketu i odjuriti put svemira? Takvo što, naravno, nama pojedincima nije moguće, ali dio snova pomaže nam ostvariti Hrvatski astronautički i raketni savez kroz radionicu raketnog modelarstva za više razrede osnovnih škola koja će se održati u petak, 14. travnja 2023. od 9:00 sati u prostorijama Astronomskog astronautičkog društva „Orion“, Vijenac kardinala Alojzija Stepinca 10 (ulaz od Porezne uprave u potkrovlju zgrade). Radionice vodi instruktor HARS-a gosp. Zvonimir Plišić.

Zbog ograničenog broja sudionika svi zainteresirani mole se da se prijave putem e-pošte na adresu [email protected] ili porukom putem facebook stranice Astronomskog astronautičkog društva „Orion“, gdje možete pronaći i dodatne informacije o radionicama. Lansiranje gotovih raketnih modela održati će se ovisno o vremenskim prilikama odmah po završetku radionice ili u vremenskom periodu do nedjelje. Radionica će ujedno biti i gradsko natjecanje s kojeg će najbolji nastupati na regionalnom natjecanju u Vinkovcima koje će biti održano krajem travnja.

U Zajednici tehničke kulture Grada Đakova možete se uključiti u ponešto drukčiju izvanškolsku aktivnost – raketno modelarstvo. Što ondje možete izraditi i naučiti? Puno toga što kod kuće ne možete – rakete s padobranom, rakete s trakom i lansirati ih. Većina polaznika tvrdi kako je upravo lansiranje najveći “gušt” u toj sportsko tehničkoj disciplini koja je spoj zrakoplovno modelarske i raketne tehnike.

O RAKETNOM MODELARSTVU

Šezdesetih se godina počelo razvijati raketno modelarstvo kao imperativ za sigurno bavljenje raketnom tehnikom djece i mladeži. Tri su osnovne karakteristike raketnog modelarstva:

* modeli se izrađuju od papira, kartona, drveta i plastike

* za lansiranje modela koriste se industrijski proizvedeni i atestirani motori

* svaki model mora biti opremljen napravom za usporavanje pada modela

U raketnom modelarstvu održavaju se natjecanja u kojima dolazi do izražaja kvaliteta izrade modela. Modeli raketa lete 80 do 200 metara visine, a kada se spuštaju padobranom ili trakom, vjetar ih može odnijeti i više kilometara daleko. Radi toga se natjecanja priređuju van naseljenih mjesta kao što su sportskim aerodromima ili velike livade. Na natjecanju se mjeri vrijeme koje model provede u zraku (vrijeme od lansiranja do spuštanja na zemlju).

Izvor: Astronomsko društvo “Orion” Đakovo
Foto: ilustracija/Pixabay