Osječko-baranjska županija i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo OBŽ jučer (11. travnja 2023. godine) su organizirali  radionicu “Zdravi učenički obroci” namijenjenu kuharima u osnovnim školama kako bi stečeno znanje mogli primijeniti u planiranju jelovnika i pripremanju zdravih učeničkih obroka. Radionica je održana u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, a s ciljem umrežavanja kuhara, razmjene znanja i iskustava, unaprjeđenje funkcioniranja školskih kuhinja prijenosom iskustva najboljih praksi, znanja i vještina. Poseban naglasak bio je na pripremi zdravih obroka, i to lokalnim namirnicama i sigurnim tehnološkim postupcima kako bi se poboljšala kvaliteta prehrane učenika osnovnih škola, ojačale kompetencije ugostiteljskih kadrova te promovirala strukovna zanimanja i rad Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

– Kao što je poznao, naša županija je kroz projekt „Školski obrok za sve“ od početka 2018. do kraja prošle godine jedina u Republici Hrvatskoj financirala besplatan obrok svim učenicima osnovnoškolskog uzrasta. Sada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja naš model primijenilo na nacionalnu razinu, no mi opet idemo korak dalje. Želimo osigurati zdrav, nutritivno kvalitetan i ukusan obrok našim učenicima i potaknuti kuhare da daju svoj doprinos. Stoga, između ostalih aktivnosti, organiziramo i radionice na kojima želimo u suradnji s kuharima predstaviti i doraditi prijedlog nutritivno prihvatljivog jelovnika koji će biti preporuka za uvođenje u organiziranu prehranu u našim školama – kaže Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Predavači na radionicama za kuhare, koje se nastavljaju i sutra, su strukovni nastavnici i mentori kod poslodavaca i stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Zajedno su prezentirali pripremu i serviranje 40 kuhanih i suhih obroka za učenike.

– Željeli smo održati zanimljivu radionicu na kojoj smo pokušali prezentirati i uputiti kuharice i kuhare osnovnih škola kako pripremiti zdrava jela, a koja će učenicima biti zanimljiva i primamljivija. Nastavnici naše škole su se dvije godine educirali kroz Regionalni centar kompetentnosti i projekt VirtuOS i sada je vrijeme da to akumulirano znanje prenesemo i neke druge razine, prije svega kuharice i kuhare osnovnih škola – ističe Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija