Obje Đakovačke župe (Župa Svih svetih i Župa Dobri Pastir) objavile su raspored blagoslova obitelji i domova koji počinje danas (11. siječnja 2021.).

Raspored i poruke župnika prenosimo u cijelosti:

Župa Svih svetih

“Blagoslov obitelji i kuća, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, počinje u ponedjeljak 11. siječnja.

Dok se u ovim okolnostima čuvamo od zaraze i nastojimo normalno raditi i živjeti, pogotovo ne smijemo zaboraviti duhovni život i Božju pomoć. Tu osobito spada nedjeljna sveta misa, ispovijed i pričest, obiteljska molitva, čitanje sv. Pisma, poučavanje djece, blagoslov obitelji.. U većini župa je počeo ili je već gotov blagoslov obitelji, tako da i mi od ponedjeljka, 11. siječnja počinjemo.

Svi trebamo Božju pomoć i blizinu, a mi trebamo i vašu pomoć da dođemo do onih koji žele blagoslov, a ne znaju kad k njima dolazimo. Ne želimo se nametati, niti bilo koga prisiljavati, ali svakodnevno mnogi pitaju kad će blagoslov obitelji. Iz iskustva znam da mnoge osobe nikad ne bih susreo, nikakav kontakt s njima uspostavio ili ih upoznao da nisam k njima došao. Koliko bude divnih susreta i razgovora u tim pohodima. Možete nas primiti u dvorištu, verandi, terasi, stanu ili gdje već vidite da je moguće i prikladno. Članovi kućanstva iskazat će poštovanje Isusu Kristu vlastitim križem koji imaju u svome domu, stavit će blagoslovljenu vodu i svijeću. Možete staviti i Sveto pismo, te sami izabrati tekst koji želite da se pročita.

Molimo da svatko u skladu sa svojim mogućnostima pričeka svećenika pred ulaznim vratima. Blagoslivljamo u prvom redu obitelj. Važno je da obitelj ili vas većina bude nazočna. Možda ima onih koji će možda prigovarati, optuživati, napadati, nećemo im zamjeriti ako nas ne prime. Zanimljivo da je ovih dana klizalište puno djece i onih koji dugo čekaju da dođu na red za klizanje, a u isto vrijeme ih nema u crkvi. Kao da je jedina opasnost od zaraze u crkvi ili na blagoslovu obitelji.

Ove godine ministranti neće dolaziti dan ranije da vam najave blagoslov. Kad krenemo pojedinu ulicu, poslat ćemo ih da po ulici pozvone ispred nas, to je znak da smo počeli blagoslov obitelji u toj ulici. Vas molimo da obavijestite svoje susjede o početku blagoslova i dan ranije ili to jutro stavite križić ili poruku na vidno mjesto svoje kuće ili stana, kao znak da želite blagoslov. Ukoliko netko nije u mogućnosti primiti blagoslov u po rasporedu predviđenom vremenu, ili smatra da to nije prikladno vrijeme, može dogovoriti blagoslov naknadno kad se za to stvore uvjeti.

U ovim vremenima trebamo imati razumijevanja jedni za druge, pokušati razumjeti strahove i bojazni vremena u kojem živimo.”

Raspored blagoslova:

Ponedjeljak, 11.1.: Jedan svećenik – Preradovića (lijeva str.); drugi svećenik Preradovića (desna str.); treći Tordinca, pa popodne Certisu, četvrti (od 13:00 sati) Krešimira Pavića.

Utorak, 12.1.: Jedan svećenik – Ivekovića (lijeva strana i desna od kraja); drugi Ivekovića (desna), Doneganija i Bosutska, treći svećenik (od 13:00 sati) Zvečaj I i Zvečaj II, četvrti Mandića i Basaričeka.

Srijeda, 13.1.: Jedan svećenik – Botića, Gaja, Čolnića, Mesaroša, Palmotića i K. Zrinski; drugi (od 13:00 sati) Ivana Pavla II i Radića, treći B. Jelačića, Cepelića i Kosine, četvrti K. Tomislava.

Četvrtak, 14.1.: Dva svećenika – Račkog i Vukovarskih branitelja, treći Diljska, Psunjska, Reljkovića, četvrti Adžije.

Petak, 15.1.: Dva sveć. – A. Starčevića, treći Kuhača, Ružičke, Kukuljevića, Supila Derenčina.

Subota, 16.1.: Vijenac K.A. Stepinca, Pašin prolaz, Ć. Kosa i I. Zajca.

Nedjelja, 17.1.: od 13:00 sati Vila I i II

Župa Dobri Pastir

Dragi župljani!

“Svima od srca želim blagoslovljenu, mirom Božjim i radošću ispunjenu Novu godinu.U tradiciji našega naroda blagoslov obitelji zauzima posebno mjesto. Redovito smo ga imali u božićnom vremenu, ali vjerujem da svi skupa osjećamo i znamo da nam je blagoslov potreban, i dobro došao u bilo koje vrijeme.

Situacija u kojoj se nalazimo prilično je neizvjesna i nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti što će se u narednim danima, niti mjesecima događati. Tako mi se čini, a mnogi su me od vas u tome podržali: da ne možemo, odgađajući blagoslov naših obitelji, biti sigurni da će situacija biti puno drugačija od ove sadašnje. Istina da ima određenih broj naših župljana koji trenutno, ne mogu primiti svećenika na blagoslov: jer su pozitivni na korona virus, jer im je određena mjera samoizolacije, jer su ugrožena skupina zbog dobi ili bolesti. Jednako tako, treba razumjeti i sve one, koji iz bilo kojega drugog razloga, nisu spremni primiti svećenika na blagoslov sada (moguće je da tu učine i nekada kasnije tijekom godine).

Za sve one koji žele i mogu primiti svećenika, raspored je u donjem dijelu ove objave.. Uz župnika, na blagoslov će ići i vlč. Damir Stanić, župnik iz Piškorevaca. Uz svećenika će ići samo jedan ministrant. Blagoslov ćemo moliti u vašem domu, poštivajući fizičku distancu. Ove godine molim razumijevanje za slijedeće: ministranti neće ići najavljivati blagoslov dan prije, niti će na sam dan nositi zvono, nećemo si pružati ruke, nećemo se nigdje zadržavati (osobito ne uz jelo ili piće), blagoslov ćemo prilagoditi datim okolnostima. Tamo gdje je to moguće, dobro bi bilo, sačekati svećenika vani ili zamoliti nekoga od susjeda da upozori svećenika da ne/želimo blagoslov. Na sve vas, na sve obitelji naše župne zajednice zazivam zagovor sv. Josipa, komu je sveti otac, papa Franjo posvetio ovu godinu. Želim vam svima puno blagoslova, mira, zdravlja i radosti u Novoj godini. Neka nas Gospodin oslobodi od svih zala i svega što nam priječi normalan društveni i kršćanski život.Josip Ivešić, župnik”

Ponedjeljak, 11.1. od 9:00 sati: 2 svećenika – A. Hebranga, neparna i parna od početka i M. Tripala

Utorak, 12.1. od 9:00 sati: 2 svećenika – A. Starčevića, neparana i parna od kraja i Dragovoljaca Dom. rata

Srijeda, 13.1. od 9:00 sati: 2 svećenika – V. Nazora, El. Centrale, N. Tesle, neprana i parna od početka

Četvrtak, 14.1. od 9:00 sati: 2 svećenika – J. Runjanina, neparna i parna od početka i Cvjetni prolaz

Petak, 15.1. od 9:00 sati: 2 svećenika – V. Radauša i Trg N. Šubića Zrinskog, V. Karasa

Subota, 16.1. od 9:00 sati: 2 svećenika – A. Augustinčića, S. D. Kučar i I. Račana, Rapska, Bračka i Korčulanska

Nedjelja, 17.1. od 14:00 sati: 1 svećenik – Hvarska

Ponedjeljak, 18.1. od 9:00 sati: 2. svećenika – Poljska i M. Pavlinovića, Radnička,

Utorak, 19.1. od 9:00 sati: 2 svećenika – Lička, O. Keršovanija i M. Krleže, Bana N. Jurišića-

Srijeda, 20.1. od 9:00 sati: 2 svećenika – J. Gotovca, neparna i parna od početka

Četvrtak, 21.1. od 9:00 sati: 1 svećenik – Pisak – Cerik i odvojci

Nedjelja, 24.1. od 14:00 sati – naknadni blagoslov.

Strizivojna

Igor Kretonić

Foto: FB Župa Svih svetih