Ambiciozan, ali nikada dovršen stambeno-poslovni kompleks Đakovo Centar, koji je 2008. kao megaprojekt vrijedan 37 milijuna eura počela graditi Projektgradnja iz Gornje Vrbe, kasnije u vlasništvu Agrokora, a od 2013. u predstečajnoj nagodbi, kupuje đakovački poduzetnik Ante Raspudić, doznaje Glas Slavonije. Raspudić je kao fizička osoba ušao u preuzimanje razlučnih prava vjerovnika Nove ljubljanske banke (NLB), koja iznose 66 milijuna kuna! Ugovor o Raspudićevu otkupu potraživanja od NLB-a potpisan je 18. rujna. Sadržaj je ugovora, prava i obveze poslovna tajna. O tome Raspudić ne govori. Potpisivanjem bankinih potraživanja i okončanjem procesa njihova preuzimanja Đakovčanin će, kaže, kao novi vjerovnik doći na mjesto NLB-a i postati vlasnikom cijeloga kompleksa Đakovo Centar. Iznos će osigurati kreditnim i vlastitim sredstvima.

Luksuzan hotel, poslovni prostori, stotinu stanova

Gradnja kompleksa na mjestu srušenog starog mlina počela je trijumfalno prije točno deset godina, uz najave kako će Đakovo do 2012. dobiti suvremeni kompleks, u kojemu bi se nalazio i prvi hotel u Slavoniji s pet zvjezdica. Znalo se već i ime – Bischof, a trebao je imati 39 soba i dva apartmana, wellness centar, bazen i ostale prateće sadržaje koje zahtijeva visoka kategorija. Drugim riječima, novi urbani centar, po smionoj zamisli investitora i arhitekta Predraga Rechnera, bio bi alternativa staroj gradskoj jezgri.

Projektanti su najavljivali da objekti neće opterećivati postojeći okolni prostor, već stvoriti novi gradski imidž. Poslovni bi se prostori grupirali na jednom mjestu, podzemnom garažom sa 180 parkirališnih mjesta odvojio bi se kolni i pješački promet, a grad istovremeno dobio stanove koji imaju sunca, zraka i zelenila sa svih strana, ali i novi gradski hotel na budućem, u međuvremenu rekonstruiranom Strossmayerovom trgu, što bi Đakovo oblikovalo kao turističko-kongresno središte.

 

Prema nekim je procjenama kompleks uporabne površine od 27.000 četvornih metara, koji je osim hotela trebao sadržavati čitav niz stanova, poslovne prostore i podzemne garaže, uloženo 20 milijuna eura! Dovršeno je bilo krilo A s 40 stanova i poslovnim prostorima, a gradnja krila B i C zaustavljena je u visokom stupnju izvedbe. Danas su od čak 100 stanova, koliko ih je planirano, u uporabi tek četiri u objektu A do Ulice kralja Tomislava, zahvaljujući kompenzacijama podizvođača posrnule Projektgradnje za izvedene radove.

Cijena kvadrata budućih stanova već od 800 eura

– U svom sam ekonomskom interesu fokusiran na stambeno-poslovni dio, dok o objektu C, predviđenom za hotel, mogu konkretnije govoriti kada uđem u sve to i napravim studiju isplativosti, odnosno istraživanje što to Đakovo kao grad s 30.000 stanovnika i Đakovština trebaju u turističkoj ponudi, je li to doista hotel s pet zvjezdica li će to biti prenamjena, kaže Raspudić o kompleksu s 13.000 stambenih kvadrata.

– Kada se steknu uvjeti da mogu krenuti u investiciju, prvo počinje sanacija oštećenih dijelova objekata, pregled instalacija te otklanjanje svih nedostataka da stanovi mogu ići u prodaju, najavljuje novi vlasnik i investitor. Na upit o cijenama četvornog metra, kaže kako će one biti na razini dosadašnjih cijena, da neće biti više od sada važećih, a moguće je da budu i povoljnije. Trenutačne se cijene u Đakovu kreću od 800 do 1.100 eura.

Danijel Geošić/Glas Slavonije