U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac županima je predstavila novi Zakon o turizmu.

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u četvrtak 1. lipnja u novootvorenom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije. Uvodno je pozdravio domaćin sjednice, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Drago mi je da vas mogu pozdraviti u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, novom, modernom i strateški vrijednom objektu koji će gospodarsku aktivnost istoka Hrvatske podići na višu razinu, omogućiti reprezentativne sajamske priredbe, poduzetnička, kongresna, savjetodavna i druga stručna okupljanja, biti mjesto gospodarskih susreta, ali i zabavnih i tradicijskih skupova i manifestacija – istaknuo je Anušić.

U nastavku sjednice raspravljalo se o održivom turizmu te odgoju i obrazovanju, s naglaskom na županije kao osnivače većine škola. Novi Zakon o turizmu predstavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. – Isto tako kako je važan turizam u jadranskim županijama, važan je i na kontinentu. Upravo zato, novim Zakonom svaka će županija moći održivo upravljati svojim destinacijama, a definirane su i uloge župana s obzirom na to da su oni direktori regionalnih turističkih zajednica. Predstavljeni su alati kojima su županijama na raspolaganju unutar novog zakona koji su će stupiti na snagu početkom iduće godine – rekla je ministrica Brnjac.

Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine naglasak stavlja i na razvoj kontinentalnog turizma, odnosno cjelogodišnjeg ravnomjerno razvijenog turizma. Kroz planove upravljanja županije će sastavljati listu strateških projekata za razvoj županija prema kriterijima održivosti te zelene i digitalne tranzicije. Oni će biti povezani uz Fond za turizam, odnosno izvor financiranja te će biti važni za razvoj cjelokupnog turizma.

Kontinentalni dio hrvatske bilježi povećanje broja turista. – U prvih 5 mjeseci u Osječko-baranjskoj županiji ostvareno je 17% više noćenja u odnosu na prošlogodišnju rekordnu godinu. Broj dolazaka porastao je za 20%. Posebno treba istaknuti porast stranih gostiju (čak 46% više noćenja i 40% više dolazaka), a bilježimo i rekordan broj kreveta na području županije. Stoga nam je razvoj kontinentalnog turizma iznimno važan i drago mi je da ministarstvo turizma prepoznaje potencijal kontinentalnih destinacija Hrvatske – poručio je Anušić.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić ističe da su župani s ministricom Brnjac razmijenili dojmove o novome zakonu te ga ocijenili pozitivnim. – Kontinentalnim županijama ovaj zakon ostavlja održive resurse i ono što je bitno, u punom zamahu se na nacionalnoj razini promovira i kontinentalni turizam kao vrlo važna grana gospodarstva – zaključio je Marušić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija