Prihvat i smještaj izbjeglica iz Ukrajine te druge uz to vezane pojedinosti bile su tema danas održane 3. sjednice Stožera civilne zaštite Grada Đakova.

Uz članove, sjednici Stožera nazočio je o. Igor Sikora, Ukrajinac koji od devedesetih godina živi na području Grada Đakova i u stalnom je kontaktu s obitelji i rođacima koji su u Ukrajini.

Stožer je danas razmotrio i jednoglasno usvojio Zaključak da se organizacija prihvata i smještaja izbjeglica iz Ukrajine izvršava prema uputama Ravnateljstva civilne zaštite prema kojima je prihvat izbjeglica trenutno moguć jedino u županijskim centrima. Nadalje, bude li potrebe Grad Đakovo će u dogovoru s prijevoznicima osigurati prijevoz i snositi troškove istoga do prihvatnih centara, te osigurati privremeni smještaj. U tom smislu danas su zatražene detaljne informacije od prijevoznika koji su se u javnom obraćanju stavili na raspolaganje za prijevoz izbjeglica iz Ukrajine. Naglašeno je i kako humanitarne i slične akcije ne treba održavati nekontrolirano na javnim površinama, već se upućuje da se pomoć slične naravi obave uplatama na određene transakcijske račune Hrvatskog crvenog križa i Hrvatskog Caritasa. Pitanja, obavijesti, zahtjeve i sl. građani mogu zatražiti putem Centra 112. Nakon sjednice, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić te o. Igor Sikora, župnik grkokatoličke župe  sv. Dimitrija u Piškorevcima.

Načelnik Galić novinarima je iznio zaključke donesene na sjednici te rekao kako su on i gradonačelnik Marin Mandarić od početka invazije na Ukrajinu u stalnom kontaktu s o. Sikorom kao i nadležnim službama.

– Osim što smo se stavili na raspolaganje, pokušali smo organizirati odlazak kombijima po izbjeglice na mađarsko-ukrajinskoj granici. Međutim, rečeno je da se za sada stavimo na čekanje, u tom smislu kontaktirali smo i autobusne prijevoznike, rekao je među ostalim načelnik Stožera Galić.

O. Sikora u emotivnom govoru je rekao da je situacija u Ukrajini teška, Ukrajina krvari!

– Situacija je teška, ali su nada i optimizam još veći. Prošlo je pet dana, zubi te divlje zvijeri su polomljeni. Oni su u strašnoj agoniji, ne znaju kud bi ni što bi. Kijev, grad od četiri milijuna stanovnika postaje Vukovar. Sad je najvažnije obraniti neovisnost. Nije to daleko, to je 600 kilometara odavde, rekao je o. Sikora.

On je, rekao je, iz grada Ivano-Frankivsk koji se nalazi na zapadu Ukrajine. Ondje mu je 88-godišnja majka. Zahvalio je Hrvatskoj za veliku pomoć, a osobito Gradu Đakovu koji je odmah reagirao.

Podsjetimo, Ukrajina je 2018. godine bila prva zemlja partner tada 52. Đakovačkih vezova.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo