Šezdesetdvogodišnjak koji je u ponedjeljak razbijao po Tomašancima i napravio štetu od najmanje 80.500 kuna, u utorak je poslijepodne doveden dežurnom sucu Županijskog suda u Osijeku uz prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Nakon provedenog ročišta, sudac istrage utvrdio je kako je prijedlog osnovan i da postoje uvjeti za određivanje mjere istražnog zatvora. Također je utvrđeno da 62-godišnjak ima duševne smetnje, odnosno da isti boluje od teške duševne bolesti te se prema njemu treba posebno postupiti.

Predloženo je da se osumnjičenik, zbog uznapredovanja i težine bolesti i opasnosti da bi mogao ponoviti isto ili slično kazneno djelo, smjesti u zatvorsku psihijatrijsku ustanovu.

Određen mu je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, no umjesto u Zatvoru u Osijeku, osumnjičeni će se smjestiti na Odjelu psihijatrije Zatvorske bolnice u Zagrebu.

Ako ga se proglasi neuračunljivim, a pokaže se da je i dalje opasan za okolinu, slijedi mu smještaj u zatvorenu psihijatrijsku ustanovu.

Ova odluka unijela je malo mira među mještane Tomašanaca, kojima je godinama jasno kako je osumnjičenom potrebno liječenje budući da mu ovo nije bio prvi incident.

Igor Kretonić