Po prvi puta udruga A.R.L.A. organizira razmjenu sjemena u subotu 2. ožujka 2019. od 10.30 do 13.30 sati, u prostoru Gradske knjižnice Đakovo.

Namjera nam je da ovo postane stalna praksa udruge jer, osim ostalih djelatnosti udruge u kulturi, udruga želi razviti svijest o zaštiti okoliša koje će provoditi putem različitih radionica vezanih uz permakulturu, urbano vrtlarstvo, čuvanje i razmjenu sjemena. Želja nam je unaprjeđenje životnog i radnog okoliša općenito. U suradnji sa sličnim udrugama na području Hrvatske želimo produbiti naše i vaše znanje o važnosti očuvanja starih sorti povrća kroz razmjenu znanja i iskustava tijekom radionica, predavanja i slično.

Ljudi su počeli skupljati vlastito sjeme i organizirano uzgajati vlastitu hranu pred 12 000 godina. Upravo je sjeme omogućilo nastanak prvih civilizacija. Unatrag sve te godine pa do danas, uzgajale su se na tisuće raznih vrsta diljem svijeta: u Kini preko 1000 sorta riže, u Južnoj Americi preko 5000 sorta krumpira, u SAD u 19. stoljeću uzgajalo se preko 7000 sorta jabuka. Danas se u svijetu na veliko sade samo 4 sorte krumpira. Od početka 1900-tih do kraja 20-tog stoljeća, broj vrsti voća i povrća koje su se uzgajale u poljodjelstvu smanjio se  za 97%. Ovaj postotak govori nam o strahovitom gubitku biološke raznolikosti i ogromne posljedice za budućnost čovječanstva.

Budućnost čovječanstva ovisi o hrani, a hrana ovisi o sjemenju. A u tom području dolazi do najgoreg oblika privatizacije ikada – korporacije patentiranjem privatiziraju ljudsko nasljeđe. Ne patentiraju se samo nove, GMO vrste, nego i autohtone sorte koje su narodi uzgajali stoljećima. Patentiranje tradicionalnog znanja nije izum, to je krađa – naziva se biopiratstvo i događa se u cijelom svijetu . Ako neka korporacija patentira neku starinsku vrstu koju sadite u vrtu, više ne smijete sijati tu vrstu ili čuvati njeno sjeme, bez da platite naknadu korporaciji koja je vlasnik patenta. A upravo te korporacije su nemilosrdne u tužbama protiv malih farmera i bacaju ih namjerno u propast. Više o tome možete pogledati u dokumentarnom filmu «Budućnost hrane». ( The Future of Food, 2004, Deborah Koons Garcia)
* * * * * *
U sklopu razmjene sjemena, bit će održano i kratko predavanje o važnosti kalifornijskih glista za razvoj humusa (Udruga Ospera) te prikazivanje dokumentarnog filma „Budućnost hrane“ „The future of food“ iz 2004. godine.

Druženje je besplatno i svi ste pozvani! Dođite i razmijenite svoja iskustva i pripremimo se zajedno za ovogodišnju povrtnu sezonu!

Udruga A.R.L.A.

 

Izvor: ARLA udruga za promicanje urbane kulture i Udruga “Ospera”