U sklopu projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, zaposlenici Znanstvenog centra Vitesenteret Innlandet Gjøvik (Norveška) posjetili su od 20. do 24. studenoga 2023. godine projektne partnere iz Osječko-baranjske županije.

Uz ostale aktivnosti ovog studijskog posjeta, u Osnovnoj školi „Josip Kozarac“ u Josipovcu Punitovačkom organiziran je on-line forum Forte na kojem su partneri predstavili rad svog Znanstvenog centra. Upoznali su sudionike foruma s izazovima u radu s darovitim učenicima s kojima se susreću te s osnovama obrazovnog sustava u Norveškoj. Nakon foruma, a na veliko oduševljenje učenika, edukatori iz Gjøvika proveli su radionicu Micro:bita za učenike predmetne nastave. Za sve odgojno-obrazovne djelatnike škole domaćina organizirana je prezentacija rada Znanstvenog centra i razmjena iskustava.

I projektni partner BIOS je bio domaćin gostima iz Norveške. U sjedištu tvrtke u Osijeku predstavili su im ulogu i način rada poduzetničkog inkubatora te im pokazali prostore i opremu koju koriste, kao i najvažnije projekte koje provode.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kao jedan od partnera u provedbi projekta, također je bilo domaćin stručnjacima. Goste su proveli kroz Odjel za kemiju, Odjel za biologiju, Odjel za fiziku te kroz prostore nove sastavnice sveučilišta, Fakulteta primijenjene matematike i informatike. Sveučilišni stručnjaci predstavili su partnerima svoj način rada i pokazali primjere nekih radionica, a razgovaralo se i nastavku suradnje kroz buduće projekte.

Znanstveni centar Vitesenteret Innlandet Gjøvik je jedan od 13 znanstvenih centara u Norveškoj. Centar provodi edukativne aktivnosti za učenike od vrtićke dobi pa sve do završnih razreda srednje škole, a svake godine imaju sve više posjetitelja. Opremljen je vrhunskom suvremenom opremom, instalacijama i izložbama prilagođenima svih dobnim uzrastima, a radionice koje provode su interaktivne i zanimljive, potiču radoznalost, eksperimentiranje i učenje kroz istraživanje.

Aktivnost studijskog posjeta organizirana je u sklopu provedbe projekta „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“ čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, OŠ „J. Kozarac“ Josipovac Punitovački, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Suhopolje, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjøvik, Norveška, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Fakultete primijenjene matematike i informatike Osijek. Projekt je financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. godine i sredstvima Državnog proračuna republike Hrvatske. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija