Prodaja vezovskoga šatora nije nikakva kriminalna radnja, kako u medijima insinuira Zoran Vinković, nego legitimna, javnosti poznata i krajnje transparentno provedena odluka Skupštine i Nadzornog odbora trgovačkog društva Univerzal. Šator, nabavljen 2016. godine, prodan je nedavno u šestom natječajnome krugu bjelovarskoj tvrtki specijaliziranoj za poslovanje takvim objektima po cijeni od 263.500 kuna, uvećanoj za PDV, stoji u priopćenju za javnost Univerzalova direktora Stjepana Ripića.

Potpuno su neistiniti Vinkovićevi navodi da je Univerzal u prošloj godini zahvaljujući iznajmljivanju šatora kulturno-umjetničkim društvima i ostalim zainteresiranim subjektima uprihodio 350.000 kuna, budući da je šator za potrebe odvijanja manifestacija od općeg društvenoga interesa ustupan po cijeni koja je daleko ispod komercijalne, nastavlja Ripić. Univerzal je, dodaje, usto ulagao znatne napore u servisiranje svih iskazanih potreba za šatorom, s trodnevnim angažmanom 18 radnika za njegovo postavljanje. Demontažu je obavljalo 10 radnika tijekom dva radna dana, pa bi se nekoliko puta u sezoni za neophodne komunalne poslove gubilo po pet dana, jer se oni zbog preraspodjele radnog kadra nisu mogli realizirati.

Direktor komunalca ključnom činjenicom smatra da je prodani šator proizvođač namijenio skladištenju robe, a ne stalnom prijenosu za priredbe i koncerte, pa bi koristiti ga i dalje u svrhu održavanja manifestacija bio neodgovorno i riskantno. Nadalje, unatoč stalnom inzistiranju aktualne Uprave, Univerzal do danas od dobavljača šatora tvrtke Libro d.o.o. nije dobio cjelokupnu atestnu dokumentaciju. Iako za isti ovakav šator isti proizvođač u Turskoj traži 400.000 kuna, bivša ga je Univerzalova Uprava pod patronatom Zorana Vinkovića i uz njegov blagoslov, podsjeća Ripić, nabavila za 749.000 kuna, plus PDV. Nad procesom kupnje šatora od 2016. nadvijaju se tako brojni upitnici kojima će se zasigurno pozabaviti nadležne institucije.

Sagleda li se cijeli kontekst, lako je zaključiti da je prodaja vezovskoga šatora u Univerzalovu vlasništvu, kupljenog za Vinkovićevog posljednjega gradonačelničkog mandata, rezolutan je direktor Ripić, razumna odluka proizašla iz analize stanja sigurnosti i održivosti šatora uz stalne montaže i demontaže te racionalnog pristupa ekonomiji poslovanja trgovačkog društva, zbog čega za Državno odvjetništvo u Univerzalu, ako je tema netom prodani šator, neće biti posla.

Dio sredstava stečenih prodajom šatora namijenjen je izgradnji novog polja grobnica na Gradskom groblju u blizini Židovskog groblja, dok će dio poslužiti Univerzalu za potrebe redovnog poslovanja.


Univerzal d.o.o. / D. Geošić
Službeno priopćenje za javnost pogledajte ovdje.