Đakovačka udruga žena Roseta pridružila se danas, kao što to čini prve proljetne subote već 18 godina, nacionalnoj humanoj akciji “Cvijetom narcisa protiv raka dojke”. Na gradskome su korzu od 9.30 do 13 sati rosete i ovaj put nastojale senzibilizirati Đakovčan(k)e za liječenje žena oboljelih od ove zloćudne bolesti i upozoriti na važnost preventivnih pregleda i mamografije, dijeleći edukativne letke. Uspješno su podijelile i 1.700 cvjetova narcisa te dobrovoljnim novčanim prilozima uprihodile 3.700 kuna za pomoć ženama suočenima s karcinomom, doznajemo od Rosetine predsjednice Marije Borčić.

Otkrije li se na vrijeme, gotovo je svaki karcinom dojke izlječiv

I sama medicinska djelatnica, M. Borčić uvijek ponavlja kako je rak dojke izlječiv u 98 % slučajeva, otkrije li se dovoljno rano, pa nikad nije od viška govoriti o redovnim kontrolama koje mogu spasiti život. Poznato je, dodaje, da narcis, prepoznatljiv proljetni cvijet, simbolizira buđenje prirode i novog života, a žene su ga u Hrvatskoj odabrale za simbol borbe protiv tog najučestalijeg oblika malignog tumora koji se pojavljuje i u muškoj populaciji.

Rosete već pripremaju i lipanjski 18. “Nebeski hvalospjev” s istom plemenitom namjerom – prikupljanjem sredstava za oboljele sugrađanke i daljnju prevenciju, na kojem su prijašnjih godina gostovale brojne zvijezde, poput: Sandre Bagarić, Martine Tomčić, Đanija Stipaničeva, Marka Škugora, Ivane i Marije Husar, klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i brojnih drugih opernih solist(ic)a, pa je i ove godine za očekivati poseban glazbeni ugođaj.

Danijel Geošić