Dijeleći vrpce i edukativne letke o važnosti samopregleda dojke članice Udruge žena za borbu protiv raka Roseta danas su se na gradskom korzu pridružile obilježavanju Dana ružičaste vrpce, humanitarnoj akciji koja se provodi svake prve subote u listopadu, mjesecu posvećenom borbi protiv karcinoma dojke. Rosete su već tradicionalno Đakovčanke i Đakovčane, koji bi zastajali, resile minijaturnom ružičastom vrpcom, što je vidljivi znak njihova solidariziranja s oboljelim ženama. Skupljali su se i dobrovoljni novčani prilozi građana, pa su Rosetine aktivistice na kraju akcije uspjele izbrojiti 2.500 kuna, koje će im pomoći u daljnjim aktivnostima.

– Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena u svijetu i Hrvatskoj, a broj oboljelih, nažalost, neprestano raste bez obzira na dob. Međutim, žene okupljene u udrugama poput Rosete, svojim radom i pojavom u javnosti, žele utjecati na podizanje svijesti o ranom otkrivanju raka dojke, izlječivom, ako se na vrijeme primijeti, u više od 90 posto slučajeva, podsjeća Marija Borčić, predsjednica udruge.

Sve je počelo još prije četvrt stoljeća kada je u Sjedinjenim Državama pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu, Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta, tako i Hrvatsku, sa zajedničkim plemenitim ciljem – učiniti žene pobjednicama u borbi s karcinomom dojke.

Danijel Geošić