PRVA KOŠARKAŠKA LIGA, 14. KOLO

 

                 

73:92 (16:28; 19:24; 19:21; 19:19)

Đakovo – Nastavno sportska dvorana Đakovo. Gledatelja: 200. Suci: Josip Mikulić, Boris Hartman, Dino Barišić (Osijek). Opunomoćenik HKS-a: Miroslav Kontrec (Osijek).

ĐAKOVO: Vladović 12, Kelava, Češkić 20, Hajduković, Grbeša, Šimun Vukadin 2, Čupić 1, Matej Karlović 22, Mikulić, David Vukadin, Marko Karlović 8, Hrkač 8. Trener: Davor Lončarić.

RUDEŠ: Zebić 22, Jurić 6, Zadro, Galić 18, Štirjan, Nakić-Vojnović, Cvitković 15, Torić 9, Ljubičić 10, Ivanković 7, Perković 5, Krolo. Trener: Milan Ličina.

 

Koševima Galića i Zebića (4) gosti iz Zagreba poveli su 6:0 i već na otvaranju nagovijestili da ih u Đakovu zanima samo pobjeda. Đakovčani su pokušavali brzim šutevima za tri poena sustići protivnika, ali gosti su svaki promašaj kažnjavali laganim koševima i u petoj minuti već su bili na 19:3. Tek tada su Đakovčani uspjeli uspostaviti kakvu-takvu igru, ali nikako nisu mogli spustiti razliku. Nakon deset minuta Rudežani su vodili 26:14. Tek solo pokušaji Mateja Karlovića bili su premalo za bolji rezultat. Usudili bismo se reći da je rezultat bio i bolji nego li samo đakovačka igra. Ilustracije radi, dva đakovačka tricaša, Antun Hrkač i Matej Češkić, zajedno su pogodili jednu tricu iz deset pokušaja.

I u nastavku utakmice sve je bilo na strani gostiju. Organiziranom igrom koristili su „rupe“ u đakovačkoj zonskoj obrani te su iz minute u minutu povećavali svoju prednost. U gostujućim redovima raspoloženi u napadu bili su Zebić i Galić, a gosti su dominirali pod oba obruča. U prvom su poluvremenu gosti uhvatili  čak 14 lopti pod đakovačkim obručem. Mirnom i organiziranom igrom Rudeš je održavao prednost koja je na kraju prvoga dijela iznosila plus 17 ( 52:35). Zebić 12 i Galić 10 kod Rudeša, a usamljeni Matej Karlović 13 kod Đakova.

Niti nastavak susreta nije bio bolji za domaće igrače. I dalje su pokušavali vanjskim šutevima što prije sustići gostujuću prednost, ali im to nije polazilo za rukom. Gosti su organizirali napade preko svoje centarske linije (Cvitković i Torić) koja je donosila otvorene šuteve za tri poena. Tako su Zebić i Galić ubacili četiri trice i to baš u trenucima kada su Đakovčani počeli nešto igrati.

U posljednjoj četvrtini Đakovčani su uspjeli doći do minus 16, ali više od toga nije išlo. Jednostavno, izdalo ih je njihovo najjače oružje – šut za tri poena, ali nedostajalo je i borbenosti jer očito da su domaći igrači ovu utakmicu već unaprijed upisali na svoj konto. Međutim, tako nisu mislili igrači Rudeša koji su u svakom segmentu košarkaške igre nadigrali svoje protivnike. Jedina svijetla točka u završnici utakmice bili su prvi prvoligaški koševi mladoga Šimuna Vukadina.

U gostujućim redovima najbolji kapetan Mario Galić koji je, uz 18 poena, (4 trice), u potpunosti zaustavio đakovačkoga tricaša Antuna Hrkača i Ivan Zebić s 22 poena (trice 4/5 – 80%). Veliki doprinos pobjedi donio je i Tomislav Cvitković s 15 ubačaja.

Kod Đakovčana Matej Karlović 22 i Matej Češkić s 20 poena (ali većina u samoj završnici kada je utakmica već bila odlučena).

Đakovčani će priliku za popravak imati u 15. kolu kada gostuju u Zapruđu protiv istoimenoga kluba koji je i u prvom dijelu slavio u Đakovu.

Izvor: Miro Šola