„Kritičan stav mladih spram djelovanja Crkve može biti utemeljen na stvarnim razlozima“, upućuje urednik doc. dr. Boris Vulić u svom uvodniku rujanskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije na temu Christus vivit. Tema broja potaknuta je istoimenom apostolskom pobudnicom pape Franje, koja je objavljena kao plod Biskupske sinode o mladima, održane u listopadu 2018. godine.

O temi su za Vjesnik promišljali: Nedjeljka s. Valerija Kovač („Lik Isusa Krista u posinodskoj apostolskoj pobudnici Christus vivit“); Stanislav Šota („Pastoral mladih: naglasci u apostolskoj pobudnici Christus vivit“); Silvija Mašaberg („Putovi mladih“); Slaven Školka („Kateheza za srednjoškolce kao put mladih“) i Šimo Šokčević („Mladi, samosvijest i tradicija“).

„Aja Sofija – »mala crkva«: o katolicima i muslimanima“ tema je promišljanja Ivice Raguža; Žarko Relota kolumnu za svećenike naslovio je „A gdje ti je brat?“; nadbiskup Marin Srakić nastavio je feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda (19)“ o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića; Zvonko Pažin donosi novi nastavak Liturgijskih zborovanja o temi „Euharistijsko slavlje prema Misalu iz 1962. i Misalu iz 2002. (11)“. Propovijedi su priredili: Krešimir Šaf, Pavao Mikulčić, Slavko Vranjković i Davor Vuković; euharistijsko klanjanje osmislio je Josip Filipović, a o „Obitelji – središtu ljubavi i duhovnog sazrijevanja“ pisao je Vedran Madunić.

„Život je jedan, i valjda ga živjeti zdušno jer se neće ponoviti“ naslov je Razgovora s povodom u kojemu razgovaramo s uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem povodom njegova zlatnog svećeničkog jubileja, 30. obljetnice biskupskog posvećenja te skorog umirovljenja.

Marina Živić u kolumni za vjeroučitelje pita „Što nam je činiti?“; Nataša Šantić donosi pripremu za školski sat na temu „Isus Krist – navjestitelj kraljevstva Božjega“; a Pavao Madžarević preveo je „Malu školu života“ Anselma Grüna. „Novina i radost Zaručnikova dara“ naslov je teksta Ivice Čatića u kojemu razlaže ulomak iz Markova evanđelja (Mk 2,18-22); Krešimir Bulat donosi materijal za biblijske zajednice na temu „Svi smo pozvani na svetost – krštenje“; o knjizi Ivice Raguža „Ambrozije“ piše Dino Klem, a Tomislav Ćurić i Drago Marković predstavljaju novi biskupski štap iz 18. ili 19. stoljeća, koji se zbog krhke izvedbe i težine pojedinih elemenata ne koristi u liturgiji.

Informativni dio Vjesnika donosi Poruku predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju, mons. Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2020./2021. pod naslovom „Trpljenje iz ljubavi – sjeme novoga govora o kršćanskoj nadi“; imenovanja i razrješenja svećenika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, kao i najavu Teološko-pastoralnog seminara za svećenike na temu Mladi kao posebna briga Crkve: stanje i perspektive u pastoralu mladih. Između ostaloga, tu su i izvješća o blagoslovu temelja novog samostana Bosonogih karmelićanki u Gospiću te blagoslovu novoga samostana – provincijalnog sjedišta Marijinih sestara čudotvorne medaljice u Osijeku, proslavi 100. obljetnice djelovanja vasilijanki u Osijeku te Družbe kćeri milosrđa u Valpovu.

Pretplatiti se na Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije možete putem e-maila: vje[email protected] ili pozivom na broj telefona 031/802-209.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija