Koji je status Mimoze, osim postavljanja ograde, pitao je Goran Soldo gradonačelnika Marina Mandarića na prošlotjednom aktualcu Gradskog vijeća, podsjetivši da je Grad Đakovo preuzimanjem bivše upravne zgrade propale Đakovštine preuzeo i obvezu stavljanja Mimoze u funkciju u roku od pet godina. Imamo li ideju o Mimozi, hoće li ondje biti preseljena “narasla” gradska uprava ili se razmišlja o otvaranju veleučilišta, zanimalo je Soldu. – Namjena su Mimoze socijalne usluge. Na tragu smo njezina opremanja europskim novcem jer se namjeravamo uklopiti u otvorene pozive Europskoga socijalnoga fonda i tu smo u poodmaklim razgovorima s budućim korisnicima. To bi bila win-win situacija, otkrio je gradonačelnik.

Milijun kuna lokalnim radijima u pet godina

Zorana Vinkovića zanimala je sudbina Radio Đakova, uz konstataciju kako nije istina da taj Radio za korištenje prostora na petome katu višestambene zgrade u Ulici bana Jelačića Gradu nije platio nijednu lipu. Zahvaljujući upravo njemu, kazao je, sudskim je postupkom peti kat ušao u vlasništvo Grada. – Izjava o prijeboju/kompenzaciji od 12. svibnja 2017. godine glasi na iznos od 65.466,04 kune, čime je plaćena zakupnina za 2008./9. i 2010., a Radio je izišao iz toga prostora u ožujku 2011. o čemu je obavijestio Grad. Otkud onda stavljanje ovrhe i sudski postupak za dug koji treba biti 316.000 kuna, računa li se najamnina od 2.609,55 kuna za svaki mjesec?, pitao je Vinković i ocijenio je to stvaranjem pritiska da se zagospodari Radio Đakovom i ovlada medijskim prostorom. – Prostor na petome katu predan je Gradu tek prošle godine, jer je Uprava Radija odbijala predati ključeve. Prvostupanjskom je presudom utvrđeno da je Grad u pravu, kada potražuje zakupninu. Radio se na to žalio i sad smo dvije stranke u postupku. Sve ovo govorim vrlo hladno i racionalno jer odnos prema svim subjektima s kojima poslujemo mora biti jednak. Ne mogu se složiti s tvrdnjom o pritiscima; čak suprotno, otvaramo medijski prostor, zaključio je gradonačelnik. 

HDZ-ov Marin Hrastović nadovezao se informacijom Odbora za financije Gradskoga vijeća, od kojega je zatražio podatke o financiranju Radio Đakova i Novoga radija u proteklih pet godina gradskim sredstvima. U tom je razdoblju, rekao je, Radio Đakovu uplaćena 651.251 kuna, a Novom radiju 481.825 kuna, što je ukupno više od 1.1. milijun kuna. Prošle je godine taj iznos za oba radija bio oko 56.500 kuna.

Univerzal vraća kredit od 10 milijun kuna

HDZ-ov vijećnik Branko Kolak želio je dodatno obrazloženje uz pisani odgovor o financijskome poslovanju Univerzala, koji je zatražio na prošloj sjednici Vijeća. Posebno ga je zanimalo kako su se trošila sredstva iz namjenskih kredita “teških” oko 10.1 milijuna kuna. – Široki je spektar namjene tih kredita i teško je analizirati koja je (bila) njihova svrha. Univerzal je, kada je bio kreditno neopterećen, ako može sada, mogao podmirivati svoje obveze te bez zaduženja ostvariti investicije koje su realizirane kreditima. To su u praksi bili potrošački krediti za troškove tekućeg poslovanja, a ne namjenski krediti. Zato sad imamo mjesečnu ratu od 200.000 kuna, što je nama oko 2,4 milijuna kuna godišnjega opterećenja, objasnio je Univerzalov direktor Stjepan Ripić. Sva bi đakovačka kućanstva danas, da nije kredita iz razdoblja bivše uprave, imala za 25 kuna manje račune za odvoz otpada svakoga mjeseca, dodao je. Ripić je spomenuo i kako je trgovačko društvo Univerzal dobilo pravni spor s Goranom Soldom, savjetnikom bivše uprave gradskog komunalca, o čemu postoji pravomoćna presuda.

Danijel Geošić