Dobrovoljnim prilogom za krafnu pokladnicu već uoči korizme župljanima Župe Svih svetih i ljudima dobre volje pružila se prilika za humano djelo za sugrađane na rubu društva. Tradicionalno, ususret razdoblju posta i priprave za Uskrs, Udruga svetog Vinka Paulskog organizirala je u nedjelju prigodnu podjelu krafni, koja se odvijala pred katedralom poslije svetih misa. Vrijedne su ruke župljanki tijesto za ovaj slatki kolač umijesile još prije svitanja, a najkasnije do sedam ujutro prva je serija krafni trebala biti gotova i spremna za podjelu. I bila je.

Žrtvom za siromahe “zasladiti” grad

Iz Udruge Vinka Paulskog zahvaljuju svima koji su sudjelovali u akciji, a posebno djelatnicama Doma za starije i nemoćne osobe i ravnateljici te ustanove Branki Barna, koja je ustupila kuhinju Doma za pečenje krafni, kao i donatorima koji su darovali posude za pakiranje. – Isus veli da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta. Mi smo se potrudili biti sitan šećer njegove ljubavi… Želimo da podjela krafni uz priloge “tko koliko dâ” bude prepoznata kako bi rad posvećen siromašnima, poput sitnoga zrna šećera na krafnama, bio sitno zrno dobrote u svijetu, kaže voditelj Udruge Ivan Bassi, dodajući da je novac namijenjen za uskrsne pakete živežnih namirnica te higijenskih potrepština siromasima. Žrtvujući za njih nedjelju, zaključuje, sitnom ljudskom dobrotom možemo “zasladiti” grad.

Sve je počelo, prisjeća se Bassi, prije sedam godina u župnoj kuhinji, kada je krafne nesebično pripremalo nekoliko župljanki, no danas se uz pomoć profesionalnih kuharica članica Udruge posljednje nedjelje uoči Čiste srijede ispeče do tisuću i pol krafni koje karitativci svetog Vinka uspješno razdijele vjernicima. Ove je godine, govori brojka iskorištenih posudica i ubrusa, ta količina premašena!

Do društva veće empatije za bližnje

Nedjeljnom je akcijom prikupljeno 6.500 kuna, ali to je samo dio humanitarnih sredstava koje Župa posredstvom Udruge iskoristi za potrebe siromaha kojih je, nažalost, sve više. Uz donacije namirnica i proizvoda, samo o Božiću i Uskrsu utroši se od deset do 15 tisuća kuna, a pomoć se pruža tijekom cijele godine.

Ivan Bassi, voditelj Udruge svetog Vinka Paulskog:
Želimo da podjela krafni uz novčane priloge “tko koliko dâ” bude prepoznata kako bi rad posvećen siromašnima, poput sitnoga zrna šećera na krafnama, bio sitno zrno dobrote u svijetu.

– Nastojimo da blagdanski paketi budu što obilniji kako bi oni u potrebi dostojanstvenije proslavili svete dane. Razliku sredstava potrebnih za slaganje paketa Udruga dobije od Grada Đakova, koji već godinama prepoznaje projekte Udruge, od Đakovačko-osječke nadbiskupije i Župe, a potrebe socijalno ugroženih uočavaju i poslodavci koji daruju hranu ili nešto od higijenskih proizvoda. Želja je svih nas u Vinku Paulskom da postanemo društvo veće empatije i ljubavi za bližnje, da ljubav Božja bude vidljiva u društvu po našim malim djelima dobrote, poručuje Bassi.

Članovi Udruge svetog Vinka Paulskoga okupljaju se svakog drugog utorka u prostorijama Župe Svih svetih, čija su vrata otvorena svima koji žele sudjelovati u humanitarnom djelovanju.

Danijel Geošić