Skupština je vjerovnika PAN – Papirne industrije Trgoprometa d.d. u stečaju odlučila o prodaji prvih 30 od ukupno 79 nekretnina ove nekada jake trgovačke mreže, raširene na đakovačkom i brodskome području, što bi trebao biti epilog dugi niz godina “razvlačene” priče o derutim i zapuštenim Panovim prostorima “uzduž i poprijeko” po Đakovu, koji vidno nagrđuju gradske vizure. Na njihovim su se izlozima jučer pojavili i lako uočljivi, crvenim slovima ispisani, oglasi o prodaji s osnovnim informacijama o svakom pojedinom prostoru.

Zaustaviti daljnje propadanje nekretnina

– U pravilu je riječ o nekretninama koje nisu u funkciji zakupa i koje se nalaze u prilično lošem i derutnom stanju. Od tih je 30 nekretnina njih deset opterećeno razlučnim pravima vjerovnika i prodavat će se preko suda elektroničkom dražbom koju provodi Financijska agencija, dok će se preostale, neopterećene hipotekama i razlučnim pravima, izložiti prodaji putem usmenih javnih dražbi koje će provoditi javni bilježnik. Što se tiče prve skupine nekretnina, njihova bi prodaja, po svemu sudeći, mogla početi krajem ove godine, kada Trgovački sud zaključcima odredi njihovu prodaju, a Fina objavi javne pozive za prodaju, pojasnio je Glasu Slavonije stečajni upravitelj Tihomir Zec. Za razliku, nekretnine koje nisu opterećene razlučnim pravima prodavat će se na dvije usmene dražbe 15. i 16. studenog u uredu javnog bilježnika Nikole Brača. Namjera je prodajom spriječiti daljnje propadanje objekata.

Najskuplja RO-MA, najjeftinija Samoposluga Mrzović

Samo prvih 30 nekretnina predviđenih za dražbenu prodaju ima ukupnu početnu cijenu veću od 11 milijuna kuna. Najvrjednija je među njima bivša RO-MA s 900 kvadrata poslovnog prostora i početnom cijenom od 3,1 milijun kuna, prate je nekadašnji prostori trgovina Metalia i Color u Gupčevoj ulici s 2,4 milijuna kuna, a trojac najviše procijenjenih objekata zaokružuje cjelina ĐA-MA Rublje, Željezar i Kuća Gross s čak 4.725 četvornih metara za početnih 1,4 milijuna kuna. S druge strane, najjeftiniji je ponuđeni objekt negdašnja Samoposluga Mrzović u istoimenom mjestu za gotovo 69.000 kuna. U samome gradu najnižu početnu cijenu ima Sajmište – Agrovrt u Nazorovoj ulici, kojemu je određena cijena od oko 182.000 kuna.

Danijel Geošić