Stanje je sigurnosti cestovnoga prometa tijekom rujna, prema pokazateljima Policijske uprave osječko-baranjske, lošije u usporedbi s istim mjesecom lani. Prošlog je mjeseca, naime, na cestama naše županije evidentirano 198 prometnih nesreća, što je za osam posto više nego u rujnu 2017. godine. Jedna je osoba poginula, 13 ih je zadobilo teške, 67 osoba lakše tjelesne ozljede.

Usporedi li se broj stradalih u prometu, ovogodišnji je rujan rezultirao s čak 68% više stradalih! Za razliku od lanjskog rujna, kada je ozljede uslijed nesreća pretrpjelo 68 osoba, prošlog je mjeseca na cestama ozlijeđeno stotinu ljudi.

Najviše se prometnih nesreća, 46, dogodilo zbog nepropisne i neprilagođene brzine, slijedi oduzimanje prednosti prolaska u 35 slučajeva, a preostali su najčešći uzroci nepropisna vožnja unazad, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno kretanje vozača kolnikom i nepropisno skretanje. Zanimljivo je kako je najviše nesreća, čak 53, zabilježeno u središnjemu dijelu dana između 12 i 16 sati, najmanje između ponoći i 4 sata ujutro, osam, dok su najčešći dani u kojima su dogodile prometne nesreće bili petak i subota.

Mladi su vozači sudjelovali u 47 prometnih nesreća, vozači mopeda i motocikla u osam, biciklisti u 14, pješaci u šest, od kojih je jedna završila smrću pješaka, izvijestila je policija i ujedno u povodu Dana neovisnosti najavila preventivne aktivnosti nadzora prometa. Policajci će, stoga, vozačima dijeliti informativne letke, kako bi individualnim pristupom u komunikaciji s građanima naglasili potrebu odgovornog i savjesnoga ponašanja u prometu.

Danijel Geošić