Na jučer održanoj 28. sjednici Županijske skupštine Osječko-baranjske županije među vijećnicima koji su se javili pod točkom pitanja i inicijative ponovno se javila, uvijek aktivna, Sanja Bježančević, Đakovčanka i predsjednica županijskog SDP-a.

Svoju inicijativu sažela je na Facebooku pa ju ovim putem prenosimo u cijelosti:

“Osječko-baranjska županija nezaposlena je dvostruko više od nacionalnog prosjeka, a isplaćena mjesečna neto plaća po zaposlenom u našoj županiji niža je od nacionalnog prosjeka. Iz Slavonije se od početka provedbe Projekta Slavonija iselilo 90.000 ljudi, ugašeno je 7.500 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a 4 od 5 slavonskih županija nalazi se u 2.5 posto najmanje razvijenih regija Europske unije. Ako želimo biti odgovorni, kao vijećnici u Skupštini OBŽ imamo alate kojima možemo pokrenuti promjene. Prvi korak je na temelju ozbiljne analize stanja u gospodarstvu te obrazovne strukture napraviti širu raspravu o stanju u gospodarstvu u našoj županiji. Ona mora uključiti stručnjake iz različitih područja koji će pomoći u detektiranju problema, ali i smjera mogućeg razvoja Osječko-baranjske županije. Zato je Klub vijećnika SDP-a na današnjoj sjednici Skupštine predložio županu da se, na temelju ozbiljne komparativne analize, pokrene šira rasprava o stanju u gospodarstvu u OBŽ i definiraju konkretni pravci razvoja. Neka pitanja podrazumijevaju širi konsenzus, a gospodarstvo, demografija i razvoj naše županije svakako su neka od njih.”.

Dobila je odgovor obnašatelja dužnosti župana Mate Lukića, koji je rekao kako je zaposlenost na području naše županije u nekoliko posljednjih godina povećana, da je smanjena nezaposlenost, ali da to nije dovoljno te treba raditi u tom smjeru. Spomenuo je županijske potpore za nove, ali i postojeće tvrtke. Osvrnuo se i na broj OPG-ova rekavši kako je Osječko-baranjska županija pri samom državnom vrhu s negdje oko 12 i pol tisuća OPG-ova. Što se tiče analize stanja rekao je kako već postoje detaljne analize koje podnose HGK (Županijska komora Osijek) i Hrvatski zavod za zapošljavanje te iznio prijedlog kako treba crpiti podatke iz analiza ove dvije institucije.

Nakon odgovora Sanja Bježančević postavila je potpitanje o tome može li se do kraja ovog mandata stvoriti strateški dokument za razvoj gospodarstva, na što je dobila odgovor kako Plan razvoja Osječko-baranjske županije do 2027. godine već postoji i može se dobiti na uvid.

Za riječ se javio i đakovački vijećnik Ivica Mandić, koji je predložio inicijativu, gdje bi se Kohortu, navijačku skupinu NK Osijek, pozvalo na raspravu o navijanju.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić odgovorio je kako nema ništa protiv toga da se u budućnosti pokrene jedna ovakva inicijativa.

Igor Kretonić
Foto: Osječko-baranjska županija