Duže vremena na našu adresu pristižu slike nezadovoljnih građana na kojima se jasno može vidjeti narušen izgled njihove ili javne imovine raznim natpisima nepoznatih autora.

I doista, kada se malo prođe Đakovom, na dosta mjesta mogu se vidjeti slike iste onima koje su nam poslane. Razni natpisi na zgradama, kako novijim, tako i onim starim; razni natpisi na prometnim znakovima, ispisane trafostanice, ispisani zidovi.

Većina natpisa može se povezati s navijačkom supkulturom i svodi se na prepucavanje „navijača“ naših dvaju najvećih navijačkih skupina, Torcide i Bad Blue Boysa. Bolje rečeno, svodi se na prepucavanje pojedinaca koji misle kako će uništavanjem tuđe imovine iskazati ljubav prema svome klubu. Pa tako imamo situacije gdje jedni napišu, drugu prekriže i tako u nedogled.

Potpuno smo sigurni kako vodstvo navijačkih skupina u gradu, ali i općenito u zemlji ne podržava takve akcije, nego su to istupi uglavnom maloljetnika koji se na krivi način žele dokazati.

Navijačke skupine svoju ljubav prema klubovima iskazuju na drugi način, prekrasnim muralima, gdje slave svoj klub, domovinski rat, zaslužne pojedince koji više nisu s njima i slično. Svjedoci smo tih murala i u Đakovo, gdje je u relativno kratkom vremenu nastalo njih nekoliko (mural Mislavu Bubalu, mural Željku Trbari). Također, kako su murali poželjan oblik umjetnosti svjedoči i mural tragično preminulom Ivanu Paviću koji je osvanuo na pročelju Nazorove škole prije nekoliko tjedana.

Onda, s druge strane imamo istupe pojedinaca koji bacaju ljagu na sve one dobre stvari koje navijačka supkultura čini za društvo.

Slično razmišljaju i u osječkoj udruzi Hip Hop, te je jedan od najpoznatijih osječkih grafitera Armando El-Hag Hassan izjavio kako vandalizam nije umjetnost i kako mlade treba educirati da ne šaraju po javnom i privatnom dobru.

Također, treba pozvati i komunalne redare da reagiraju na svaki oblik vandalizma u gradu, tako i na šaranje po javnom i privatnom dobru, jer neće nam nitko učiniti grad ljepšim osim nas samih.

Igor Kretonić