Sat i pol ugodnog muziciranja Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo i gostujućeg Gradskog puhačkog orkestra Lipika obilježilo je drugi Festival puhačke glazbe, održan sinoć u dvorani Centra za kulturu u sklopu programa “Zvonila su zvona katedrale naše”. Želja je domaćih puhača bila nesvakidašnjim glazbenim događajem obogatiti rujanski kulturni život u gradu, u čemu su uspjeli, kao i u doživljaju pruženome, nažalost, ne tako velikom broju posjetitelja. Repertoar je bio pravi mozaik tradicionalne, narodne, filmske i popularne glazbe, uz prepoznatljive koračnice i kompozicije svojstvene izvedbi na puhačkim instrumentima i udaraljkama, a mogao se čuti čak i rock, poput hitova britanske grupe Queen i antologijske “Proud Mary” u prilagođenom aranžmanu. Za sve je izvedbe publika izvođače nagradila glasnim pljeskom.

Za razliku od Puhačkog orkestra Đakovo, koji niz godina surađuje s puhačima DVD-a Retfala, osnovanog daleke 1882. i jednom od najstarijih ovakvih ansambala u Hrvatskoj, Gradski puhački orkestar Lipik postoji tek od 2012. i njegov je rad omogućilo partnerstvo Lipika s bavarskim gradom Neustadt an der Aisch, koji je tomu orkestru donirao brojne instrumente. Organizator je Božićnoga koncerta te nositelj manifestacije “Strauss u Lipiku”, koja okuplja puhačke orkestre iz cijele domovine. S druge strane, kao što je poznato, orkestar DVD-a Đakovo, još od svog osnivanja, djeluje bez prekida i danas okuplja 30-ak glazbenika, većinom mladih koji čuvaju dugu tradiciju limene glazbe u Strossmayerovom gradu i sudjeluje na svim značajnijim puhačkim smotrama, gradskim i regionalnim manifestacijama.

– Prvi smo ovakav festival pripremili na korzu 2015. i evo nakon nekog vremena pojavila se ideja da ga ponovno oživimo. Nadam se da je ovo početak nove tradicije puhačkih festivala u Đakovu i da će nam Grad u tome ostati podrška, poručio je na kraju obraćajući se publici dirigent Puhačkog orkestra Tomislav Kruljac, zahvalivši Gradu na svesrdnoj potpori u organizaciji sinoćnje glazbene večeri.

Predsjednik DVD-a Đakovo Ivan Šalamon uručio je predstavnicima triju orkestara zahvalnice za sudjelovanje, gostima i prigodne poklone, a u povodu je 135. obljetnice postojanja i rada Puhačkog orkestra Đakovo njegova članica, trubačica Danijela Grejza, primila Spomen-diplomu. Za posjetitelje je posebno iznenađenje bila polka “Rosamunda” u zajedničkoj izvedbi svih puhača.

Danijel Geošić